Greenpeace-activisten verstoren bezoek Merkel, staan op SUV's

Gisteren bezocht bondskanselier Merkel de IAA in Frankfurt. Voor Greenpeace-vee de spreekwoordelijke rode lap, want nergens pak je meer aandacht dan op dat moment, waar de camera's volop draaien. Podiumbestormingen en vernielingen werden niet geschuwd.

Klimakillerrr

Dat er ergens rond deze autobeurs actie uit het milieukamp zou komen, zat er dik in, hier werd van tevoren ook rekening mee gehouden. En dat is prima, elk beschaafd mens heeft het recht op demonstratie hoog in het vaandel staan. Maar sinds wanneer is het oké om bovenop andermans eigendom te gaan staan om je boodschap over te brengen? De dichtgetikte sneeuwvlokken beklommen en masse voornamelijk SUV-modellen van Volkswagen en BMW, om vanaf daar met hun 'Klimakiller'-vlaggen te zwaaien. In 2007 hadden ze tenminste nog het fatsoen om zeer opvallend voor het beursgebouw te demonstreren, destijds met de best origineel gekozen 'Klimaschweine'-boodschap.

Nadat de fotografen hun plaatjes hadden geschoten en hun punt was gemaakt, lieten de meeste activisten zich gedwee afvoeren door de politie, in de wetenschap dat ze er toch wel weer met een kleine tik op de vingers wegkomen.

'Nou, 't was gezellig. Doen we snel weer.'

Sturm und Drang

Daarnaast probeerde een activist in een Greenpeace-shirt een persmoment van Angela Merkel te verstoren. Toen zij samen met de baas van BMW op het podium voor een elektrische i NEXT stond, deed hij zijn poging het podium te bestormen. Kansloos natuurlijk, met zoveel beveiliging eromheen, en dus werd hij halverwege zijn poging afgevoerd.

De moraal van het verhaal: gewoon demonstreren is niet meer genoeg, dit moet tegenwoordig ook gepaard gaan met het bepotelen van andermans eigendom. En daarmee diskwalificeert een club als Greenpeace zich alleen maar. Als beschadigde auto's de shredder in moeten levert dat overigens ook aardig wat nutteloze CO2-uitstoot op, maar dat zal met een paar schoenzolen zo'n vaart niet lopen. FOTO'S!

'Hop, weg met jou.'