Greenpeace-piraten enteren schip met Volkswagen-diesels

De groene strijders van Greenpeace zijn vandaag volledig Pirates of the Caribbean gegaan en hebben een autotransporter van Volkswagen geënterd. Ze wilden daarmee voorkomen dat VW-diesels in Groot-Brittannië aankomen en dat is uiteraard mislukt.

U denkt waarschijnlijk nog steeds dat uw bijdrage aan Greenpeace wordt ingezet om de ijsberen te redden of bedrijven aan te pakken die illegaal chemisch afval op een uitstervende boommarter dumpen. Dat was misschien vroeger zo, maar tegenwoordig voert de organisatie actie tegen autofabrikanten die ladingen voertuigen met legale en relatief schone dieselmotoren van het ene naar het andere Europese land vervoeren.

Demonstranten benaderden het schip vanmorgen in de haven van Kent met kajaks en bootjes en sommige activisten klommen aan boord. Gelijktijdig bestormden enkele tientallen boeroepers een parkeerplaats in de haven waar nieuwe Volkswagens staan voordat ze doorreizen naar de dealers. Daar gappen ze sleutels uit duizenden nieuwe auto's en plaatsen ze stickers waarop slogans tegen dieselauto's staan. 

De natuurfanaten willen dat het vrachtschip met de auto's omkeert naar Duitsland (gaat niet gebeuren) en ze eisen dat Volkswagen stopt met het maken van dieselauto's (gaat al helemaal niet gebeuren). Het enige effect dat de boosmensen gaan behalen, is dat sommige klanten een dagje langer op hun auto moeten wachten. Maar of dat nou iets is om trots op te zijn...

Greenpeace claimt dat diesels verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de luchtvervuiling in de Britse straten, al lijkt ons dat vooral bijzonder selectieve vorm van statistiek bedrijven. De organisatie zou natuurlijk kunnen demonstreren in Azië of Zuid-Amerika, waar in sommige gebieden dichte smog een serieus probleem is en waar de milieueisen laag of vrijwel niet bestaand zijn. Maar dat is te veel gedoe, want je wil na je boosmaakactie met je zojuist verschoonde geweten wel gewoon een kopje thee kunnen drinken in je favoriete café. Daarom staan ze vandaag gewoon in Groot-Brittannië te demonstreren tegen auto's met enkele van de schoonste dieselmotoren ter wereld die dankzij het dieselgateschandaal momenteel zwaarder worden gecontroleerd dan ooit. Nuttig hoor...