Alpina: 'Onze klanten hebben geen zin in elektrisch' 

De clientele van de bekende BMW-verfraaier moet niets hebben van de huidige drang naar accubakken. Volgens Alpina is het gebrek aan actieradius het grootste probleem.

Alpina: 'Onze klanten hebben geen zin in elektrisch' 

Alpina verblijdt de wereld al sinds 1965 met verbeterde, snellere en meer verfijnde versies van standaard BMW-producten. De nadruk ligt de laatste tijd vooral op het bieden van een subtiel uitgevoerd, comfortabel alternatief voor M-modellen. Net als bij RUF krijgen de Alpinas een eigen chassisnummer mee. De link met BMW is dus niet zo groot als je zou denken, al helemaal niet op het gebied van elektrisch rijden.

De B3 is ingetogener dan de M3.

Daily dreamcar

In een interview met Bimmer Today legt Alpina CEO Andreas Bovensiepen uit dat Alpine de visie op elektrisch rijden niet deelt met het merk uit Beieren. Er is vanuit de klanten namelijk helemaal geen vraag naar. De gewenste combinatie van indrukwekkende prestaties, comfort en een hoge actieradius kan volgens Bovensiepen door EV's niet geboden worden:

"Driekwart jaar geleden hebben we een enquete gedaan over hybrides en elektrische auto's. Onze klanten hebben op dit moment geen vraag naar elektrische auto's op accu's. Dat ligt vooral aan het hoge kilometrage: in Europa hebben we klanten die per jaar 30.000 tot 50.000 kilometer rijden. Onze klanten gebruiken hun BMW Alpina meestal als hoofdauto, een 'daily dreamcar'. Als we de prestaties van de V8 op een elektrische auto over wille brengen krijgen we waarschijnlijk een maximale actieradius van 200 kilometer. Voor mensen die snel willen rijden werk dat gewoon niet. Daarom blijven we op dat vlak terughoudend."

Negatief succes

Alpina en de klanten hebben echter niet zoveel te willen binnen de grenzen van de Europese Unie. De gehele autoindustrie ligt de laatste tijd onder de loep met betrekking tot de gemiddelde uitstoot. Als kleinschalige fabrikant heeft Alpina een eigen regeling kunnen treffen, maar toch dreigt er gevaar. De succesvolle introductie van de gigantische XB7 kan roet in het eten gooien. Door die vieze uitlaatgassen van de super-SUV kan Alpina gedwongen worden alsnog met een elektrisch model te komen:

"We bekijken de markt en werken met nieuwe technologieën, maar het is niet te verwachten dat er binnenkort een BMW Alpina als EV komt. Dat hangt ook af van hoeveel XB7-modellen we verkopen. Als de XB7 in Europa extreem goed loopt kan het zijn dat we onze CO2-grenzen overschrijden. Dan moeten we mogelijk snel een hybride of elektrisch voertuig gaan aanbieden. Momenteel zitten we echter goed."

Geen iX

Bovensiepen heeft al een paar BMW-modellen op het oog die als CO2-buffer zouden moeten gaan werken. De afzichtelijk iX zit daar voorlopig in ieder geval niet bij: "Natuurlijk kijken we al naar de vraag naar de BMW i4 en de iX3. Bij de BMW iX zijn we er niet zeker van dat het model zich echt op onze doelgroep richt."

Nieuws
  • Alpina