Alweer. Heel Europa kiest dezelfde kleur auto

Jaarlijks telt verfmenger Axalta de kleuren waarin nieuwe auto's worden gespoten. Wereldwijd is wit de favoriete kleur, maar in Europa kiezen de meesten toch voor wat anders. Opvallend is wel dat heel de wereld monochroom kiest als voorkeurskleur.

In de showroom van een autodealer staan rijen auto's te koop, elk met de prijs op de voorruit geplakt, Nederland 1989.

Over heel de wereld is 38 procent van de nieuwe auto's wit. Maar in Europa kiezen de meesten toch voor een grijze auto. De kleur is met een kwart van alle nieuwe auto's veruit het populairst in ons werelddeel.

Voor de 68e keer heeft coatingfabrikant Axalta het jaarlijkse onderzoek naar autokleuren gedaan en eigenlijk zijn de uitkomsten jaarlijks niet heel verrassend. Wereldwijd is dit de toplijst: de meest voorkomende autokleuren op de weg zijn vandaag wit (38%), zwart (19%) en grijs (15%) zijn. Grijs steeg wereldwijd met twee procentpunten en staat op de hoogste plaats in tien jaar.

Europa

Bij ons ziet het er iets anders uit, maar nog steeds niet erg kleurrijk. Een kwart van de auto's is grijs, daarna nog een kwart wit. Dan is 21 procent van de auto's zwart. Laat even op u inwerken dat we het hier over 71 procent van alle auto's hebben die monocromatische gekleurd zijn alsof we nog steeds zwartwitfoto's nemen.

Van de 29 overgebleven procentpunten zijn er tien ingedeeld bij blauw, negen bij zilver en dan komt rood pas, met slechts vijf procent. Hekkensluiters zijn bruin (2%), groen (1%), geel (1%) en de rest (ook 1%).

Nieuws
  • Brunopress