Ferrari GTC4Lusso maakt plaats voor SUV

De eigenzinnige hatchback krijgt de bijl. Liefhebbers van praktische Ferrari's zullen moeten wachten op de nieuwe Purosangue SUV.

Ferrari GTC4Lusso maakt plaats voor SUV

Na vijf jaar is het over en uit voor de Ferrari GTC4Lusso. Het model werd in 2016 gepresenteerd als een uitgebreide facelift van de FF. Met een semi-automatische versnellingsbak, praktische achterklep, voldoende bagageruimte, een ruim interieur en stabiele vierwielaandrijving was het de meest gebruiksvriendelijke Ferrari ooit.

De GTC4Lusso behield de 6.3L V12 van de FF, maar kreeg er 30 pk bij voor een totaal van 690. Ook werd er in 2017 een goedkoper model toegevoegd met 3.9L twin turbo V8. Deze GTC4Lusso T was goed voor 610 pk. Beide varianten waren ondanks de comfortabele insteek serieus speelgoed, met een sprint tijd van 0 naar 100 in maximaal 3.5 seconden. Ook de topsnelheid was aanzienlijk: 320 kilometer per uur voor de T, 335 voor de V12.

Friendly fire

Ondanks dat dit nog steeds zeer indrukwekkende cijfers zijn vindt Ferrari het mooi geweest: "In accordance with its five-year model strategy announced in 2017 and the company’s standard model life cycle, Ferrari has phased out production of the GTC4Lusso and GTC4Lusso T."

In lijn met Ferrari's modelstrategie moet de Lusso plaats gaan maken voor de Purosangue, de veelbesproken eerste SUV van het illustere merk. De GTC4Lusso zou teveel in het vaarwater van de nieuwe bullebak zitten. Om de enorme winst die Ferrari van de nieuwe SUV verwacht te maximaliseren, wordt er hardhandig ruimte gemaakt in het gamma.

Volbloed

Aangezien het platform in basis uit 2011 stamt komt Ferrari's beslissing niet uit de lucht vallen. De Purosangue (Italiaans voor volbloed) komt te staan op het platform van de recent gelanceerde Ferrari Roma. Het is nog onbekend of de innovatieve vierwielaandrijving (met twee versnellingsbakken) van de GTC4Lusso zijn weg zal vinden naar het zwaarste steigerende paard ooit.

De Purosangue wordt verwacht met vergelijkbare motoren als de GTC4Lusso, maar voegt daar een instapper met V6 aan toe. Deze wordt waarschijnlijk afgeleid van het blok in de Maserati MC20. Een plug-in hybride variant met V6 staat waarschijnlijk ook op het programma. De dikke cashcow moet in de loop van 2021 op de markt komen. Voor de GTC4Lusso is geen directe vervanger gepland.

Nieuws
  • Ferrari