Nu oud Ferrari-CEO Sergio Marchionne er niet meer is, is iedereen benieuwd wat de toekomstplannen van Ferrari zijn. Vandaag werden ze gepresenteerd op de Capital Markets Day. Het belangrijkste dat we hiervan kunnen leren is dat ook Ferrari niet blind is en ziet dat er een monsterlijke groei in de SUV-markt zit. Zoals al langer verwacht, gaan de lui uit Maranello ook hun deel van deze schijnbaar bodemloze geldbron meepakken met de Purosangue (Italiaans voor volbloed). Deze Ferrari-SUV zal, naast de rare naam, een hybride aandrijving meekrijgen. Ook lijkt het erop dat we hier de nieuw aangekondigde V6 in terug zullen zien, maar dat is nog niet bevestigd.
Over die hybride aandrijving gesproken: Ferrari voelt nu ook de hete adem van de steeds strenger wordende regels omtrent uitstoot in de nek en heeft besloten dat gedeeltelijke elektrificatie de beste oplossing is. In welke vorm dit gaat komen, werd tijdens de presentatie niet aangehaald. Dat in 2020 60% van de geproduceerde voertuigen aandreven wordt door het systeem is wel duidelijk. Waar Ferrari heel stellig over was: de ervaring van het motorgeluid. Hoewel er een V6 bijkomt en de grotere blokken een elektromotor erbij krijgen, gaat er op het gebied van geluid niets verloren volgens de Italianen. Sterker nog, het wordt alleen maar beter.
Verrassend genoeg gaat de supercarbouwer in de toekomstige modellen ook meer doen met ondersteuningssystemen voor de bestuurder. Degene die bang zijn dat het pure rijgevoel van een Ferrari hiermee verloren gaat, werden gelijk naar de deur verwezen werden gelijk gerustgesteld. Deze systemen zullen niet exact hetzelfde werken zoals we nu verwachten, maar zullen op een 'Ferrari-manier' geïmplementeerd worden. Hoe dat precies in z'n werking gaat weet dus nog niemand.
In de komende paar jaar kunnen we flink wat nieuwe Ferrari's verwachten. Naast de Purosangue krijgen we nog veertien andere Ferrari's voorgeschoteld voor 2022. Dat zijn er flink wat en om een beetje structuur in het geheel te houden, worden de auto's in verschillende productgroepen ingedeeld. Het grootste gedeelte van de auto's zal komen te vallen onder de Gran Turismo-categorie. Hieronder vallen auto's die een goede mix tussen sportiviteit en dagelijks gebruik hebben. Voor degene die een wat meer hardcore Ferrari wil, is er een Sport-categorie. De unieke en extreemste auto's komen terecht in de Special- en Icona-categoriën. Daaronder valt ook een nieuwe hypercar.
Ook na het horen van dit nieuws raakten de investeerders in paniek. De exclusiviteit van het merk zou verloren gaan door het grotere en bereikbaardere aanbod van Ferrari's. Maar ook dit is niet waar. Volgens de hoge piefen van de autobouwer zorgen zij ervoor dat de marktpenetratie erg klein zal blijven. Hierdoor moet de exclusiviteit en de waarde van de auto's gelijk blijven. In sommige gevallen zou deze zelfs kunnen stijgen, want er liggen ook plannen om nog meer maatwerk aan te bieden.
Al met al hoeven we dus geen extreme veranderingen te verwachten uit Maranello. De Ferrari-leiding springt in op markten waar winst te pakken valt, gaat mee met de milieuwensen van overheden en doet dit alles zonder, en dit moeten we nog maar zien, in te leveren op de unieke Ferrari-ervaring waar kopers naar opzoek zijn. Voor nu zijn we vooral benieuwd naar de SUV die het merk voor 2022 op de markt gaat brengen. Qua motorisering maken we ons hierover geen zorgen, qua styling daarentegen...