Soundtrack-goeroe Hans Zimmer gaat BMW M 'motorgeluid' maken

De legendarische componist mag gaan verzinnen hoe de nieuwe BMW M-modellen gaan klinken.

Soundtrack-goeroe Hans Zimmer gaat BMW M 'motorgeluid' maken

Bij BMW zijn ze wat motorgeluid betreft al een tijdje het spoor bijster. Na de introductie van het 'Active Sound Design'-systeem kreeg het merk al de nodige kritiek te verduren. Motorgeluid via de speakers? In M-modellen nog wel? Het werd met recht gezien als een blamage. Vijf jaar na dato heeft niemand het er echter meer over, dus ziet BMW geen problemen met het zetten van de volgende stap.

Karakter

Na flinke twijfel is BMW recentelijk toch maar meegegaan in de hype rond elektrische mobiliteit. Met de iX3, i4 en iX probeert het bedrijf Freude am Fahren naar de wereld van accu's en stekkers te brengen. Op het pad naar elektrificatie stuitte BMW echter op een probleem: hoe geef je elk model een eigen karakter? Ze klinken immers allemaal precies hetzelfde.

Zimmer

De taak om elke elektrische BMW een eigen persoonlijkheid mee te geven werd uiteindelijk toebedeeld aan de bekroonde componist Hans Zimmer. De hoogtepunten in de lange carriere van de 63-jarige Duitser zijn bijna teveel om op te noemen, maar je zou hem kunnen kennen van de soundtracks voor Christopher Nolan films als The Dark Knight, Inception en Interstellar.

Elektrische M

Met ondersteuning van BMW Creative Director Sound Renzo Vitale heeft Hans de 'motorgeluiden' van de nieuwe iX en i4 gecreëerd. Als onderdeel daarvan kwam hij met het ontwerp van het geluid voor het allereerste elektrische M-model op basis van de i4.

Zimmer is er zeker van dat hij de sportiviteit van traditionele M-wagens over kan brengen naar een EV: "Elke BMW heeft zijn eigen karakter, wat weerspiegelt wordt in het geluid dat de auto maakt. Dus voor de elektrisch aangedreven BMW M-modellen hebben we een rijgeluid ontwikkeld dat hun emotionele rijervaring op een bijzonder kleurrijke manier accentueert en verzekert dat hun prestaties met hogere intensiteit gevoeld kunnen worden."

IconicSounds Electric

BMW noemt de nieuwe formule 'IconicSounds Electric' en verwacht de geluiden in de loop van 2022 aan de iX en i4-range toe te kunnen voegen. Eigenaren van eerder gebouwde auto's krijgen de optie om de software later toe te laten voegen.

Volgens Renzo Vitale is het systeem net zo indrukwekkend als de krijs van een zesinlijn: "Als je op het gaspedaal van een M-auto drukt, dan krijg je plotseling kippenvel over je hele lichaam. We hebben dit gevoel vertaald naar een rijgeluid dat een combinatie van superieure kracht en vloeiende energy uitdrukt."

Waarvan akte. Het product van die vage marketingtaal hoor je hieronder:

Elektrisch
  • BMW
  • BMW