Dit is de goedkoopste elektrische 'auto' van Nederland

Vergeet Tesla's, e208's en ID's, deze CityCom CityEl is de enige echte elektro-auto voor het volk.

Dit is de goedkoopste elektrische 'auto' van Nederland

De laatste tijd wordt de roep om elektrische auto's steeds sterker, vooral vanuit de Europese overheid. Vanaf 2030 mogen er volgens verschillende landen geen auto's met verbrandingsmotoren meer verkocht worden. Dat is allemaal leuk en aardig, maar de meeste elektrische auto's zijn op dit moment nog schreeuwend duur. Onder de €30.000 zijn er uberhaupt geen EV's te vinden. Wat moet je dan als normale burger in die emissie-vrije toekomst?

CityEl

Simpel: je koopt gewoon een CityCom CityEl. Dan heb je een EV voor de prijs van een gebruikte Golf. Het aparte driewielertje kwam al in 1987 op de markt als de Mini-El, een product van de Deense firma El Trans A/S. De merkrechten veranderden daarna nog drie keer van eigenaar, maar het autootje bleef gewoon op de markt. Sinds 2012 wordt de CityEl gebouwd door CityCom Gmbh in het Duitse stadje Aub, nabij Wurzburg.

Prestaties

Van een vrijwel ongewijzigd, 34-jaar oud ontwerp verwacht je misschien niet al teveel wanneer het aankomt op prestaties. En dan heb je gelijk. Het exemplaar dat bij Fryske Campers in Oosterwolde aangeboden wordt is een van de derde generatie met vier loodzuur accu's en een machtige 4 kilowatt (5.4) pk elektromotor op de achteras.

Hiermee haalt de CityEl zo'n 65 kilometer per uur. Volgens de fabrieksopgave ligt het rijbereik tussen de 70 en 90 kilometer. De verkoper stelt dat getal bij naar een meer realistische 40 kilometer. Accu leeg? Dan kun je hem gewoon thuis aan het stopcontact leggen. Hoe lang dat duurt durven we niet te zeggen.

Milieuzones

Met zijn compacte dimensies (slechts 1 meter breed) en het vederlichte gewicht van 280 kilo is de CityEl perfect al schone shuttle in de centra van grote steden met milieuzones. Je kunt alleen niemand meenemen om het terras mee op te gaan. De auto is namelijk een echte eenzitter. In- en uitstappen wordt makkelijk gemaakt door het gebrek aan deuren. In plaats daarvan klapt de hele carrosserie met dashboard en al naar voren. De baby kan echter wel mee: CityCom levert een kinderstoel die achterstevoren in de 300 liter metende bagageruimte geplaatst kan worden. Je koter zit dan boven op de motor en accu's en kan precies zien welke stadsbus er tegen de staart van de CityEl dreigt te knallen. Alles voor de veiligheid natuurlijk.

Koopje

Frysk Campers vraagt €3.950 voor de unieke EV uit 1992. Het autootje heeft in die 29 jaar tijd slechts 17.950 kilometer op de klok gezet. Mocht je je gaan irriteren aan het gezoem van de elektromotor dan is er gewoon een stereo met een luxe JVC radio/cd-speler aanwezig.

Omdat de CityEl minder dan 300 kilo weegt en minder dan vier wielen heeft valt het dingetje buiten de APK-regels. Je kunt hem zelfs gewoon op de stoep parkeren, aangezien het autootje officieel op motorkenteken staat. Met een B-rijbewijs van voor 2013 mag je echter ook achter het stuur kruipen.

Duurzaam

Perfect voor de single stadsrakker dus, zo'n CityCom. Bovendien ben je lekker duurzaam bezig door een gebruikte EV aan te schaffen. Zo hoeven ze weer wat minder te werken in de lithium-mijnen om nog meer verschikkelijke SUV-coupe-crossovers te maken. Geïnteresseerd, Jesse? De advertentie vind je hier.

Elektrisch
  • Fryske Campers via Marktplaats