BAC Mono R: legendarische eenzitter nu nóg extremer

In de wereld van lichtgewicht pretijzers geldt maar een devies: het kan niet gek genoeg gaan. Daarom heeft BAC de volumeknop van de Mono op '11' gezet, en er een Mono R van gemaakt. We hebben echter ook minder goed nieuws.

Laten we beginnen met het goede nieuws, in de vorm van een cijferbukkake: de 2,5 liter Ford-motor levert 344 pk (340 bhp), ruim 35 pk meer dan in de gewone Mono. Daarnaast is het maximum toerental met maar liefst 1.000 omwentelingen verhoogd, tot 8.800 tpm. Hiervoor werd onder andere een nieuwe krukas gesmeed.

Aangezien de Mono R - die vooraf werd geteased - niet veel meer weegt dan een luciferdoosje, gaat de 0-96 km/u in 2,5 seconden. Wie lef heeft (of behoefte aan dezelfde gelaatstrekken als het hondje Droopy) houdt het gaspedaal op de bodem tot de topsnelheid van 280 km/u is bereikt.

De Mono R is liefst 25 kg lichter dan zijn broer-zonder-extra-letter, met dank aan carbon-keramische remmen, een carbon bodemplaat, titanium uitlaat en carrosseriedelen uit 'met grafeen versterkt ' carbon. Dat klinkt als een marketingstunt, maar BAC verzekert dat ze er veel tijd en werk in hebben gestoken, en dat het niet een simpele gimmick is. Wat wel weer grappig is, is dat de brandstoftank is vergroot. Kennelijk denkt BAC mee met klanten die hun exemplaar naar Zuid-Frankrijk willen rijden.

Tot zover de specs, let's talk money. De Mono R kost £190.950 (zo'n 220.000 euro), en als u denkt dat dat het slechte nieuws is, dan zit u er naast. Het echte slechte nieuws is dat er 30 exemplaren worden gemaakt, en ze allemaal al verkocht zijn aan bestaande eigenaren. Schucks.