Nieuwe Dacia Sandero scoort 2 sterren bij Euro NCAP

De Frans-Roemeense hatch krijgt een gevaarlijke rating mee. Maar is dat wel terecht?

Nieuwe Dacia Sandero scoort 2 sterren bij Euro NCAP

De Dacia Sandero is al sinds 2007 het beste alternatief voor een gebruikte Renault. Dat is namelijk precies wat het is: een opgewarmde oude Clio. Bij die aanpak kun je natuurlijk wat vraagtekens zetten, aangezien de auto niet gelijkloopt met de steeds strenger wordende veiligheidseisen. Een recente test van Euro NCAP bevestigt dat vermoeden.

Nieuw platform

De crash test junkies van Euro NCAP kregen de beschikking over het nieuwe model dat einde vorig jaar op de markt kwam. Deze derde generatie van de Sandero staat voor het eerst op een modern platform. Voorheen reed de auto rond op een onderstel dat stamde uit 2002, maar de huidige Dacia deelt zijn platform met de huidige Renault Clio. Daar mag je dus wel wat van verwachten.

Oude problemen

Het resultaat van de tests sprak dit echter flink tegen. Waar de Clio de volle vijf sterren haalt komt de Sandero niet verder dan twee. Een groot aandeel in die lage score is het ontbreken van dure actieve veiligheidssystemen.

Zo mist de Dacia lane-assist, een actieve motorkap, automatische noodrem voor voetgangers achter en een noodrem die zwakkere weggebruikers überhaupt detecteert. Ook op passief gebied gaat het mis: er zijn onvoldoende Isofix-bevestigingen, geen knie-airbags en geen zij-airbags voor de borst en het kruis op de achterbank. De slechte score op deze onderdelen halen het gemiddelde flink omlaag.

Low Specification

Opvallend is dat de botsveiligheid ook minder is bij de Dacia dan bij zijn Renault-broertje. Dat heeft twee duidelijke redenen: op de eerste plaats is het Dacia-platform niet echt hetzelfde. De Sandero staat op het CMF-B L-platform, wat staat voor Low Specification. Om de prijs te drukken krijgt de Roemeen goedkopere materialen mee dan de Fransoos, waardoor de structuur van de auto iets zwakker is.

Ten tweede zijn de tests in 2021 gewoon strenger geworden. In plaats van 50 kilometer per uur werd de Dacia getest met botsingen van tenminste 60 kilometer per uur. Aangezien de Clio zijn tests eerder afgerond heeft zal de score van dat model echter gewoon blijven staan. Zo groot als het verschil op de tabel is, is het in de praktijk dus niet. Je kunt dus met een gerust hart een Sandero Stepway softroader bestellen, als je dat nou echt nodig vindt.

Achtergrond
  • Euro NCAP