Is de Ford Mustang een rijdende doodskist? (2 NCAP-sterren)

De EuroNCAP heeft weer een sterrenrondje uitgedeeld en deze editie pakt bijzonder nadelig uit voor Ford. De huidige Mustang kreeg twee sterren, wat voor het eerst sinds 2008 is dat een dergelijk lage rating afgegeven wordt.

De Ford Mustang werd tegelijkertijd met de Volvo S90 en V90 getest, wat het contrast des te groter maakt. Volvo zit altijd bij de allerbesten op het gebied van veiligheid en zo ook dit keer: de 90-modellen krijgen een klinkende vijfsterrenrating en zijn bovendien nog eens veel goedkoper dan de geteste V8 Stang, maar daar kan Ford weinig aan doen. 

Op het eerste gezicht is een dergelijke affakkeling PR die je kunt missen als kiespijn, zeker aangezien de meeste media niet verder komen dan simpelweg het resultaat over te tikken en vervolgens door te gaan met een ander onderwerp. Maar laten we de twee sterren voor Ford eens in perspectief plaatsen. De beoordelingen gaan aan de hand van 4 criteria, die hieronder staan afgebeeld:

De lage score voor inzittenden ligt vooral aan het ontbreken van Isofix of anderssoortige voorzieningen voor kinderen. Op dit vlak scoort de Mustang 0 punten. Het crashresultaat is nog redelijk, alleen kan je met je kinderhoofdje beter niet linksachterin zitten. De bizar lage score op het gebied van safety assist ligt aan het gebrek aan veiligheidsvoorzieningen zoals Speed Assist, Lane-support en AEB. Alleen de gordelverklikkers leverden Ford hier punten op. De voetangersveiligheid is in principe niet slecht, alleen wel voor het bekkengebied van de geschepte wandelaar, ook hier scoort Ford nul punten.

Het resultaat onder de streep is dat de Ford Mustang slechter scoort dan eigenlijk elke auto van de afgelopen 10 jaar, inclusief spotgoedkope Dacia-containers, en dat is toch even slikken voor Ford. De veiligheid hangt echter sterk samen met de manier waarop je de  auto gebruikt. Heb je kleine kinderen en vervoer je mensen achterin, dan moet je de Mustang inderdaad links laten liggen. Maar in realiteit zit je in een dergelijke auto eigenlijk altijd alleen of met een passagier naast je. Heb je iemand op de achterbank en bots je frontaal met je Mustang, dan heeft diegene wel een serieus probleem volgens de NCAP. Daarnaast is de auto niet heel vergeeflijk voor het nekkie bij een crash:

Kortom: wie een veilige auto wil koopt een Volvo, maar een Volvo V90 met een Mustang vergelijken is in extremis als appels met peren. Een consument zal zich nooit voor de keuze stellen 'neem ik een V90 of een Mustang?'. Verder is de Mustang in de basis een relatief goedkope auto, maar dat is een Dacia ook. Dat mag dus geen excuus zijn.

In een reactie laat Ford weten beterschap te beloven. De facelift van de Mustang komt er aan, en deze is voorzien van meer veiligheidsvoorzieningen. Klanten die vanaf mei hun Stang bestellen krijgen de nieuwe versie, die is voorzien van Pre Collision Assist (met Pedestrian Detection, Forward Collision Warning en Autonomous Emergency Braking) en Lane Keeping Aid. Ongetwijfeld goed voor toekomstige ratings, maar deze smet blijft gewoon staan.