De nieuwe Dacia Bigster: 667 liter laadruimte en een bereik tot aan Florence

Dacia heeft de nieuwste SUV van het merk getoond. De Bigster moet een evolutie zijn van de Duster en laat dat vooral met zijn bereik zien.

Dacia Bigster

Dacia heeft het nieuwste model uit de line-up geïntroduceerd. De Bigster is de opvolger van het immens populaire vorige model van het merk, de Duster. In veel opzichten is de Bigster een uit de kluiten gewassen Duster, en dat is ook precies wat hem zo interessant maakt.

Net zoals hoe de Panda Grande duidelijk maakt dat het een grotere versie van de Panda is, is de Bigster ook helder over het formaat van de Dacia. Om precies te zijn is de Bigster 1,71 meter hoog, 1,81 meter breed, en 4,57 meter lang. Dat is praktisch hetzelfde formaat als een BMW X3 of een Audi Q6, met een paar centimeter meer of minder. In totaal betekent dit dat de Bigster 23 centimeter langer is dan zijn kleinere broertje, de Duster.

Opvallend genoeg betekent dat niet dat de Bigster ook als zevenzitter beschikbaar is. Nee, die extra centimeters vertalen zich vooral in meer ruimte op de achterbank en heel erg veel meer ruimte in de kofferbak. In totaal heeft de Bigster 667 liter aan laadruimte, en dat is nog voordat je de achterbank inklapt. Als je dat wel doet, dan is het laadruim in totaal 2,7 meter diep. Het dak kan ook nog eens 80 kilo extra dragen. Overduidelijk dus waar de prioriteiten van deze SUV liggen.

Indrukwekkend is ook het bereik van de Bigster. De ECO-G variant kan namelijk door zijn in totaal 99 liter tank een mooie 1450 kilometer ver rijden. Om dat even in perspectief te zetten: dat is genoeg om van Groningen naar Florence te gaan op één tank. Maak je je meer zorgen over of je straks wel de binnenstad in kan, dan is het Hybrid model misschien meer iets voor jou. Volgens Dacia kan die namelijk 80% van de tijd volledig elektrisch rijden. Keerzijde is wel dat de Hybrid ‘slechts’ 1000 kilogram mag trekken; bij de andere modellen ligt dat aantal op 1500. Lang niet slecht wanneer je bedenkt dat de auto zelf 1419 kilo weegt.

Qua interieur heeft de Bigster vooral de Duster gekopiëerd. Met een iets moderner tintje misschien. Genoeg USB-aansluitingen, een 10,1 inch infotainmentscherm, en bekerhouders zo ver het oog reikt. De materialen zijn, zoals wel vaker bij Dacia, iets goedkoper dan bij de concurrentie, maar dat is grotendeels verwaarloosbaar.

De Bigster komt in de eerste helft van 2025 op de markt. Rond die tijd zullen ook de prijzen van de nieuwe Dacia bekendgemaakt worden. De Duster kost momenteel op zijn duurst zo’n 33.000 euro. De Bigster gaat daar waarschijnlijk een paar duizend euro boven zitten.