Renault verkoopt aandeel Lada voor minder dan een eurocent

Het Franse concern gaat ver in de campagne om alle banden met de Russische autoindustrie te verbreken. Het meerderheidsaandeel in Lada-bouwer AvtoVAZ is voor slechts één roebel van de hand gedaan.

Renault verkoopt aandeel Lada voor minder dan een eurocent

Sinds de uitbraak van de Russische invasie van Oekraïne zijn Europa en haar bondgenoten hard aan het werk om druk te zetten op de regering van Putin. Tussen alle berichten van in beslag genomen megavilla's, superjachten en verloren F1-sponsordeals door is het echter makkelijk om te vergeten dat veel Europese bedrijven nauwe banden hebben met Rusland. Zo ook Renault.

Renault-Lada

Sinds 2014 heeft het Franse concern een meerderheidsaandeel in AvtoVAZ, de entiteit achter het beroemde Lada. In de acht jaar die volgden werkte Renault hard aan het verjongen van het modellenaanbod door nieuwe modellen op het Dacia B0-platform te lanceren.

Zo kregen de Sandero en de Logan MCV een Russische evenknie. Naast de Dacia-afgeleiden bleven de Granta, Vesta en de klassieke Niva uiteraard nog in productie. Vreemd genoeg liet Renault ook ruimte voor de van General Motors-techniek afgeleide 'new' Niva.

Politieke invloed

Vanwege de politieke perikelen rond Rusland heeft Renault echter geen kans gekregen om Lada volledig om te vormen naar een Dacia-kloon. Het merk heeft zich noodgedwongen moeten scharen achter de Europese campagne die sancties uitvoert op het land. De Renault-Nissan Alliance is immers voor 15% in handen van de Franse overheid.

Één roebel

Renault heeft opvallend genoeg weinig moeite gedaan om de Russische operatie tot een goed einde te brengen. Het aandeel van 68% in AvtoVAZ is namelijk verkocht aan het Russische automotieve onderzoeksinstituut NAMI voor één schamele roebel, zo meldt Reuters. Dat is omgerekend een minuscule 0,013 eurocent.

Het symbolische bedrag verzekert niet alleen dat Renault niet in verband gebracht kan worden met Rusland, maar voorkomt ook dat de Russische overheid de operatie alsnog in beslag neemt. Als reactie op de Europese sancties heeft het Kremlin namelijk gedreigd de activa van buitenlandse bedrijven te annexeren.

Het Russische ministerie van Economische Zaken heeft Renault echter beloofd dat het bedrijf binnen vijf jaar het aandeel in AvtoVAZ terug zal kunnen kopen. Of dat ook geldt voor de Renault-Nissan fabriek in Moskou die het concern verkocht heeft aan de lokale overheid is echter niet bekend.