Lada Niva geslaagd voor WLTP-tests

Eén van de leukste en "goedkoopste" 4x4's kan weer gewoon in Europa geleverd worden. De Lada Niva is onlangs door de WLTP-homologatie gehaald en voldoet nu aan de Euro 6d-Temp normen.

Eigenlijk is iedereen een jaar na de invoering van de WLTP-testnormen wel door de keuring gehaald, maar kennelijk had Lada er wat langer voor nodig. De Russen hebben nu hun vierkeervier echter ook maar laten homologeren, zodat hij in de EU geleverd mag worden. 

Als je geen zin hebt om een Suzuki Jimny of een Panda 4x4 te kopen, maar wel regelmatig van de gebaande paden af rijdt, is de Niva een geinige optie. De auto is volstrekt onveilig en ouderwets tot en met, maar dat betekent ook dat hij redelijk makkelijk te repareren is als je hebt kapot weet te krijgen.

Met zijn basisprijs van €11.990 is hij in Duitsland best lekker betaalbaar. Reken er echter niet op dat u in Nederland goedkoop met de Niva de weg op kunt. De uitkomst van de WLTP-test is dat de atmosferische 1,7 liter viercilinder van de Rus -houdt u vast - 226 g/km aan CO2 uitstoot (en dat kost financieel gezien vrij duur in de BPM, qua geld). In ruil daarvoor krijgt u wel 84 paarden van Lada terug.

Het jammere van die uitstoot is dat de BPM extreem op de prijs drukt: (226-156=70)*€429=€30030+€11361=€41391. En dat is alleen nog de BPM op de benzineversie. Met diesel komt er nog een veelvoud aan euro's bovenop. Voor ruim vijftigduizend euro kunt waarschijnlijk wel iets beters krijgen. Maar goed, als u echt graag wilt, kunt u voor veel geld laten zien dat u het milieu haat (er komt overigens wat nieuwers aan).