Dieselgate Part Deux: Renault moet 20 miljoen aftikken aan Franse overheid

Sacre bleu! Na Volkswagen moet Renault gaan boeten voor louche sjoemelpraktijken met emissietests.

Dieselgate Part Deux: Renault moet 20 miljoen aftikken aan Franse overheid

Het is alweer zes jaar geleden dat Volkswagen gebrandmerkt werd vanwege het Dieselgate-schandaal. In 2015 kwam naar buiten dat de Duitse autogigant met speciale sjoemelsoftware de emissietests omzeild had. Het merk leed gigantische financiële en publieke schade door de gevolgen van het schandaal.

De val van Volkswagen gaf verschillende autoriteiten de aanleiding om de concurrentie ook nog eens door te lichten. In 2017 kwam de fraudeafdeling van de Franse overheid met een uitgebreid rapport waarin werd geconstateerd dat Renault er soortgelijke praktijken op na hield. Met special software werd de fijnstof uitstoot van modellen als de Captur en Clio kunstmatig laag gehouden. Het zou gaan om ongeveer 900.000 auto's.

Borg

Vier jaar later vindt de Franse overheid het tijd om eindelijk een beetje door te pakken. Renault moet een borg aftikken van niet minder dan 20 miljoen euro. Van dit bedrag zal de Franse staat 18 miljoen reserveren voor de betaling van boetes en schadevergoedingen. Daarnaast moet Renault maar liefst 60 miljoen opzij zetten voor verdere compensatie. Als blijkt dat het merk toch vrij te pleiten is zal het geld gewoon worden teruggegeven.

Deny, deny, deny

In een persbericht ontkent Renault nogmaals dat er gefraudeerd is met hun zelfontbranders. Er zou geen sjoemelsoftware aan boord van hun auto's te vinden zijn. Bovendien voldeden al hun modellen ten alle tijden aan de toen geldende wet en regelgeving. Het merk hamert er nog een keer op dat het onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Het onderzoek van de Franse fraudewaakhond is nog in volle gang. De strijd is dus nog niet gestreden.

Nieuws
  • Renault