Citroën blokkeert Franse verkoop Polestar

Polestar heeft de verkoop in Frankrijk moeten staken door een aanklacht van Citroën. Volgens het Franse merk heeft de Chinees-Zweedse een logo dat teveel lijkt op de bekende "Double Chevron" die voor het hoofdmerk en in aangepaste vorm voor luxedivisie DS Automobiles gebruikt worden. Polestar's logo zou de merkidentiteit van de Fransen schaden.

Citroën blokkeert Franse verkoop Polestar

Een naam voor jezelf maken in de autoindustrie is niet makkelijk. Sinds 2017 Volvo's voormalige race- en performance divisie Polestar bezig met het aan de man brengen van wat in feite elektrische Volvo's zijn. Het Chinese moederbedrijf Geely ziet Polestar echter als op zichzelf staand merk met een eigen identiteit en liet daarom een apart logo ontwerpen.

Double Chevron

De twee brede pijlen in dat ontwerp moeten de uiteraard doen denken aan de poolster, maar volgens Citroën doet het vooral denken aan hun beroemde "Double Chevron" motief. Nadat fans van het merk op het internet de overeenkomsten hadden opgemerkt, heeft het juridische team officieel een aanklacht ingediend bij de Franse overheid.

Verkoopverbod

Citroën beargumenteerde dat het Polestar-logo teveel leek op de logo's van het moedermerk en luxedivisie DS, wiens logo van drie chevrons voorzien is. De rechter in Parijs stelde Citroën in juni in het gelijk en legde Polestar een boete op van €150.000 voor het ondermijnen van de merkwaarde van Citroen en DS. Daarbij werd een verkoopverbod van tenminste zes maanden opgelegd, dat binnen drie maanden na de uitspraak uitgevoerd moest worden.

Franse klanten die een Polestar willen bestellen krijgen op de site geen auto's meer te zien. In plaats daarvan komt het volgende bericht in beeld: 'De Polestar site is niet bereikbaar voor het Franse publiek vanwege territoriale restricties.' Ook het aangegeven nummer bellen heeft geen zin: ze kunnen alleen een voicemail inspreken.

Sacre bleu!

Hoe het nu verder moet met Polestar op de Franse markt is niet bekend. Aan de hand van de uitspraak lijkt het erop dat er over een half jaartje weer 1's en 2's verkocht mogen worden. Voor nu moeten baguette-etende EV-fanaten in ieder geval even geduld hebben.

Nieuws
  • Citroen, DS, Polestar.