Chinees bedrijf wil met Volvo fuseren

Chinese autofabriek Geely wil fuseren met het Zweedse Volvo. Op die manier wil het bedrijf, dat sinds 2010 al 99% van de aandelen Volvo bezit een wereldspeler van formaat worden. De fusie zou ook technische en financiële synergie moeten opleveren.

Volvo

Sinds Geely in 2010 bijna alle aandelen in Volvo verwierf van Ford is het bedrijf alleen maar beter gaan presteren. De auto's werden mooier, en de afzet steeg bijna alleen maar. De Zweden bouwden Polestar op en verstandigden het. Daarna kwam uit de Chinese en Zweedse samenwerking ook nog Lynk & Co, dat we later dit jaar in Nederland op de weg moeten gaan zien.

Tot nu toe waren de Chinezen alleen nog maar eigenaar en hadden zowel Geely als Volvo een eigen raad van bestuur en Geely een eigen beursnotering. Na de mogelijke fusie komt er één enkele raad van bestuur en worden de beursgang van het volledige bedrijf overwogen. Dan komen er noteringen aan de beurs van Hong Kong en ook aan de aandelenbeurs in Stockholm.

Het is voorlopig nog slechts een voornemen dat wordt onderzocht, maar eerder fuseerden de twee hun motorontwikkelingsafdelingen al. De mogelijke fusie volgt op een jaar waarin FCA en PSA aankondigden te fuseren, nadat een eerder fusiepoging van FCA met Renault afketste. Renault wilde op zijn beurt langzamerhand steeds meer opgaan in de Renault-Nissan-alliantie, waar de Japanners dan weer niet zoveel in zagen.