Volkswagen: 'Voltswagen is gefaalde 1 april grap' 

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: Volkswagen heeft toegegeven dat de naamsverandering een misgelopen 1 april stunt was.

Volkswagen: 'Voltswagen is gefaalde 1 april grap' 

We waren er gisteren maar druk mee bezig: Volkswagen's voornemen om de Amerikaanse tak om te dopen naar Voltswagen. Het verhaal stonk aan alle kanten zo dicht bij de maand april, maar VW bleef volhouden dat het echt was. Zelfs tegenover kwaliteitspublicaties zoals CNBC en Road & Track bleef PR-afdeling stug vasthouden aan het idee. Een officieel (maar half afgemaakt) persbericht op 29 april, de wijziging van de Twitter-account van Volkswagen of America en de verklaring van een woordvoerder tegenover persbureau AFP leek de bizarre marketing-strategie te bevestigen.

Niet misleidend bedoeld

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht gaat het uiteindelijk gewoon om een te vroeg geplaatste 1 april-grap. Drie verschillende bronnen verklaarden tegenover Reuters dat het "een marketing stunt gericht op het focussen van de aandacht op de EV-plannen van het merk" was. Volgens een woordvoerder in Wolfsburg ging de grap echter te ver, zo verklaarde hij tegenover de Wall Street Journal: "Het was niet de bedoeling om mensen te misleiden. Het was allemaal maar een marketing actie om mensen te doen praten over de ID.4."

Operatie geslaagd, patient overleden

Op het eerste gezicht lijkt de stunt geslaagd te zijn: de aankondiging werd immers vrijwel meteen wereldnieuws. Er waren echter maar weinig berichten die de aandacht vestigden op de ID.4. De focus lag vooral op de ongelooflijk domme naam. Veel goodwill lijkt er niet door de campagne ontstaan te zijn. Het mes lijkt voor Volkswagen dus aan twee kanten te snijden. Ja, ze kregen publiciteit, maar niet op de gewenste manier. We adviseren de Amerikaanse marketingjongens van VW de volgende keer in ieder geval nog eens twee keer op de kalender te kijken.

Nieuws
  • Volkswagen