'Voltswagen'-grap krijgt mensen aan het praten...over Dieselgate

Volkswagens bizar getimede 'Voltswagen'-grap is geslaagd in het creëren van publiciteit. Maar niet de publicitieit waar het merk op gehoopt had.

'Voltswagen'-grap krijgt mensen aan het praten...over Dieselgate

Op 30 maart zette Volkswagens Amerikaanse divisie de media op het verkeerde been door een half afgemaakt persbericht te lekken. Het bericht was gedateerd op 29 maart en vertelde over de geplande naamswijziging naar Voltswagen of America. De campagne zou dienen om de introductie van de VW ID.4 op de Amerikaanse markt te promoten. Elektrische VW's zouden in de Verenigde Staten geen Volkswagen-badges meer dragen, maar voorzien worden van het opschrift Voltswagen.

Te vroeg

Na meerdere verzoeken om opheldering bleef Volkswagen of America stug volhouden dat het persbericht legitiem was. Later op de dag werd de officiële Twitter-account aangepast en werd de naam Voltswagen trots aangekondigd.

Uiteindelijk bleek het natuurlijk om een 1 april grap te gaan, maar de PR-afdeling was blijkbaar even vergeten op de kalender te kijken. Door de gang van zaken rond de stunt werden de Amerikaanse klanten die VW zo graag wilde overtuigen herinnerd aan de andere misleidende campagnes van het Duitse merk.

Clean Diesel

Volkswagens enorme offensief op het gebied van elektrische voertuigen heeft natuurlijk een grote, inkzwarte reden: Dieselgate. Vooral in anti-diesel land Amerika zette het merk hard in op het promoten van de zelfontbranders. Vanwege de zogenaamd lage CO2-uitstoot werden de TDI's daar aangeprezen als "Clean Diesel". Toen in de loop van 2015 bleek dat die diesel helemaal niet zo clean was werd het merk voorgoed aangetast.

De grootschalige zwendel van de Volkswagen Group ligt bij veel Amerikanen nog vers in het geheugen. Door de vreemde, geniepige manier waarop VW met de 1 april grap omging zijn op Twitter de boze tongen al weer losgebarsten over Dieselgate. Het lijkt er dus op dat de ludieke actie een compleet averechts effect heeft gehad. Wie had gedacht dat een nieuwe leugen de oude leugen niet doet vergeten. Volgende keer beter VW.

Erfgoed

Volkswagen maakte in de tweet waarin ze de grap toegeven nog een enorme blunder door het te hebben over 'heritage'. Dat staat vrij vertaald voor 'erfgoed'. Als we het erfgoed van VW gaan bekijken komen we uit op plaatjes van een kleine meneer met een rare snor. Heel vreemd. Misschien dat dat in Amerika ook een beetje gevoelig kan liggen. De reactie van Twitteraar US Citizen Sam Bane vat het mooi samen:

Achtergrond
  • Volkswagen