Kosten dieselgate voor VW opgelopen tot €27,4 miljard

Volkswagen lijkt het ergste qua dieselgate wel achter de rug te hebben, en dat is maar goed ook: onder de streep staan inmiddels kosten van €27,4 miljard, meer dan het BNP van Letland.

Vooropgesteld: het VW-concern kan de kosten dankzij zijn omvang opvangen, het investeert bijvoorbeeld het drievoudige in elektromobiliteit. Er zijn reserveringen gemaakt, en concernbreed heeft alle ophef niet tot nauwelijks geleid tot minder verkopen. De meeste kosten werden in Noord-Amerika gemaakt, maar in juni moest VW ook in Duitsland de knip trekken, met een boete van 1 miljard. Hoofdmerk Volkswagen heeft zelfs een meer dan uitstekend eerste half jaar achter de rug, met een hoger dan verwachte winst, dankzij verkoop van relatief margerijke modellen en reeds in gang gezette besparingen. Ook worden naar verluidt bonussen en uitkeringen van oud-topman Winterkorn tot nader order geblokkeerd. Dat scheelt ook weer een paar miljoen.

Maar: de volgende horde dienst zich al aan, in de vorm van de invoering van de WLTP-cyclus. Volkswagen worstelt hiermee, naar eigen zeggen omdat het 260 motor- en bakvarianten aanbiedt en de WLTP-cyclus 'overhaast' wordt ingevoerd. Je zou ook kunnen zeggen dat het megaconcern zich wat beter had kunnen voorbereiden, die WLTP komt niet uit de lucht vallen.

Het achter op schema liggen raakt het concern: volgens CEO Herbert Diess kan VW de komende drie maanden 30 tot 50 procent minder varianten aanbieden en gooit het fabrieken dicht, omdat de homologatie nog niet in orde is (ook concernzus Porsche heeft hier last van). Dat klinkt wellicht erger dan het is: we gaan ervan uit dat VW de meest courante modellen voorrang heeft gegeven, maar toch. Volkswagen voorspelt een veel minder zonnig tweede halfjaar.

Diess maakt van de nood een deugd, en kondigt aan nog eens flink de bezem door zijn bedrijf te halen: het aantal modellen en varianten is te groot, dus het wordt tijd wat vet van de randjes te snijden. Dit was al duidelijk toen het rendement van VW onder de 2% zakte. Verwacht de komende jaren een gestroomlijnder aanbod van VW. 

Efficiencyvoordelen moeten vloeien uit een samenvoeging van de afdeling inkoop en die van de eigen toeleveranciersafdeling. Hierdoor moet in de toekomst makkelijker de keuze gemaakt worden om een onderdeel in te kopen danwel zelf te maken. VW trok onlangs twee zwaargewichten met technische kennis aan: Stefan Sommer (ex-ZF) op inkoop, terwijl hoofd inkoop Markus Duesmann van BMW (niet geheel toevallig ook Diess' oud-werkgever) werd gestroopt. Duesmann wordt getipt om interimchef Bram Schot op te volgen als nieuwe Audi-baas, maar schijnt contractueel nog niet vrij te zijn van BMW.