VW trekt portemonnee voor EV: investeert €70 MILJARD

Hier volgt het Das Kapital Autonieuws: nadat Dieselgate Volkswagen miljarden armer maakte, blijkt het bedrijf nog steeds miljarden te hebben. Ze willen de strijd om de elektrische auto definitief winnen en investeren (waarschijnlijk) alles wat ze hebben.

De raad van commissarissen van Volkswagen buigt zich as we speak over het meerjarenplan voor de komende vijf jaar. Het doel: wereldwijde leider worden op het gebied van elektrische voertuigen. In de periode van 2018 tot en met 2022 komt er een bak cash uit de kluizen van Wolfsburg vallen waar zelfs bankiers en ministers steil van achterover vallen: zeventig miljard euro. Inderdaad, dat is een zeven met tien (10!) nullen erachter.

Het geld moet over alle facetten van de groep verdeeld worden, maar Volkswagen wil geen toelichting of commentaar geven op de precieze verdeling. Sterker nog, ze willen het genoemde bedrag niet bevestigen, het is een gerucht dat Reuters optekende uit de mond van een insider. Eerder deze week bevestigde VW wel dat het tot 2030 in ieder geval twintig miljard euro investeert in elektrische auto's. Daarmee wil het bedrijf tachtig (in meer of mindere mate) elektrische auto's op de markt brengen en de fabrieken klaarmaken voor de toekomst. Ook gaat er tien miljard naar China, waar het tegen 2025 plug-in hybrides en elektrische auto's wil hebben ontwikkeld en laten produceren.

De haast om nu over te stappen op elektrische mobiliteit komt voort uit het dieselschandaal. Voordien geloofde iedereen bij VW nog dat ze jaren met de verbrandingsmotoren door konden blijven gaan omdat ze zulke schone motoren bouwden. Inmiddels is het sentiment omgeslagen richting accurijden.

Hoe dan ook lijkt VW inmiddels goed te luisteren naar de EU. Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska van Industrie benadrukte onlangs dat zij de Europese auto-industrie alleen ziet overleven als elektrisch rijden snel wordt omarmd. De ivorentorenbewoonster denkt dat China en de VS anders snel langszij en voorbij zullen komen. Op het gebied van vormgeving en veiligheid hebben die twee echter nog het een en ander aan inhaalwerk te verrichten, dus wellicht is Volkswagen op tijd met zijn overstap op stroomrijden.

Update 17:00 - Volkswagen heeft inmiddels de geruchten bevestigd: ze willen de nummer een worden en trekken daar zelfs €72 miljard voor uit.