Vandaag 75 jaar geleden: Productie Volkswagen herstart na oorlog

In 1945 was er geen vrije dag op Derde Kerstdag. Duitsland moest na de ellende van de oorlog weer opgestart worden. In Wolfsburg startte daarom de productie van één van 's werelds meest succesvolle auto's. De Volkswagen Kever rolde onder Brits gezag 'weer' van de band.

VW Kever

Het is vandaag exact 75 jaar geleden dat de Duitse autoindustrie herboren werd. De productie van de Volkswagen Limousine Type 1 begon in Wolfsbrug, nog steeds de zetel van de Volkswagenconcern. De auto werd uiteindelijk een van de symbolen van het "Wirtschaftswunder", de miraculeuze wederopstanding van de Duitse economie na de Tweede Wereldoorlog.

Nadat de Kever zijn leven begon als de KdF-wagen waarvoor miljoenen Duitsers zegels spaarden, begon in 1945 de serieproductie pas echt goed. De Nazi's hadden KdF bedacht om geld bijeen te brengen en leuke dingen mee te financieren, maar op de achtergrond verdween het geld naar militaire apparatuur. Er waren in 1939 bij het begin van de oorlog maar 630 voorlopers van de Kever gebouwd. Deze documentaire daarover is overigens zeer interessant.

Toen de Britten bezit hadden genomen van de regio van Duitsland waar de fabriek gelegen is, werd snel het plan opgevat om de auto weer te gaan bouwen. Het bezettingsleger van de Britten had behoefte aan transport en daarvoor leken de lokaal te produceren Type 1's (oftewel Kevers) uitstekend geschikt. Zo voorkwam Majoor Ivan Hirst van de Britse Landmacht dat het complete fabrieksterrein met de grond gelijk werd gemaakt. In een paar maanden wist hij de wapenfabriek om te bouwen tot een autofabriek.

Zoals gezegd werd de productie op 27 december 1945 opgepakt. Tegen het einde van het jaar had de fabriek al 55 auto's gebouwd. In 1946 groeide de productie tot duizend voertuigen per maand. Toen het model in 2003 in Brazilië echt voor het laatst van de band rolde waren 21.529.464 exemplaren geproduceerd. Officieus bouwde VW trouwens tot 2019 door, maar dat was natuurlijk een ander model Beetle.

Nederland

In het succesverhaal van de Kever is ook een opvallende Nederlandse tak aanwezig. Ben Pon (senior) zag de potentie van een betaalbare auto en wilde graag importeur worden. Twee jaar later, in 1947, was het zo ver en kwam de eerste lading Kevers naar Nederland. Het eerste exemplaar bestaat nog steeds en is door Pon's Automobielhandel helemaal gerestaureerd:

Algemeen
  • Volkswagen