Tschüss! Volkswagen neemt definitief afscheid van de Kever

Geen enkele auto presteerde het om van 1938 tot 2019 in productie te blijven, behalve de Volkswagen Kever/Beetle. De auto zag voor de oorlog het levenslicht en toen de verschrikkingen voorbij waren kwam hij vanaf 1947 ook op de Nederlandse weg.

Gisteravond reed in Mexico de laatste Beetle van de band. Voor de Duitse autoproducent betekent het een definitief afscheid van de auto die het bedrijf op de kaart zette. De eerste modellen van de Kever, naar ontwerp van Ferdinand Porsche, rolden al voor de Tweede Wereldoorlog van de band in Duitsland. Na de ellendige periode begon het echter pas echt. De eerste geëxporteerde Kevers kwamen in 1947 in Nederland aan (en de eerste is er nog steeds). In het totaal verkocht Volkswagen via importeur Pon in Nederland 500.000 Kevers.

De originele Kever werd al sinds 2003 niet meer geproduceerd, maar via naamgenoot (New) Beetle, die in 1998 verscheen,  leefde de Kever nog steeds voort. Sinds gisteravond is dat echter ook voorbij. Alle pijlen bij VW zijn immers gericht op de ID.3 die in aantocht is. De elektrische auto moet hetzelfde gaan doen waarvoor de Kever ooit werd ontworpen: mobiliteit naar de massa brengen. In het geval van de ID.3 is het de bedoeling dat duurzame mobiliteit voor meer mensen bereikbaar wordt.