Chinese VW SUV moet Amerika gaan veroveren

De Volkswagen Tharu moet onder de naam Tarek het gamma gaan aanvullen aan de andere kant van de grote plas. De Europese SUV's zouden niet geschikt zijn voor de States.

Chinese VW SUV moet Amerika gaan veroveren

Met de compacte Tarek wil Volkswagen het segment voor kleinere SUV's gaan veroveren in Noord- en Zuid-Amerika. De auto is gebaseerd op de Tharu, die in samenwerking met Chinese joint-venture partner SAIC Motor gebouwd wordt voor de lucratieve Chinese markt.

Op dit moment biedt Volkswagen naast de gigantische Atlas alleen de zevenzitsversie van de Tiguan aan, die wij kennen als Allspace. In het segment daaronder vinden Koreaanse en Japanse producten gretig aftrek op de Noord-Amerikaanse markt. VW wil met de 4,45 meter lange Tarek de strijd aangaan met die auto's.

T-Roc? Tiguan?

De oplettende lezer zal zich afvragen waarom de Duitsers dan niet gewoon de succesvolle T-Roc richting de States sturen. Ook de normale Tiguan zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn. Beide modellen zijn echter te duur om winstgevend te zijn aan de andere kant van de wereld.

Made in China

Met de in China gebouwde Tarek zijn de marges gewoon veel hoger. Nu de trade war tussen Amerika en China weer bekoeld is biedt het verkopen van een goedkoop gebouwde auto zelfs nog meer perspectief.

VW had ook de met de Europese Tiguan vergelijkbare Tayron van tweede partner FAW kunnen kiezen, maar de kleinere Tharu kreeg de voorkeur. Net zoals het gros van de VAG-producten staat de Tharu/Tarek op het bekende MQB platform.

Motoren

Met de naam van een Dakar-buggy zou je misschien spannende motoren kunnen verwachten. Het blijft echter vooralsnog bij de bekende 1,4 en 2,0 liter TSI motoren. Afhankelijk van de markt zal de focus op grotere motoren komen te liggen, met vooral de Verenigde Staten en Canada in het achterhoofd. Van diesels is uiteraard geen sprake.

Presentatie

De Tarek wordt volgens Volkswagen's korte teaser op 13 oktober officieel gepresenteerd. De eerste leveringen moeten beginnen in de eerste helft van 2021. Volkswagen zal de auto gaan aanbieden in Amerika, Canada, Mexico, Argentinië, Brazilië en Rusland.

Nieuws
  • Volkswagen