Oud VW-CEO Martin Winterkorn betaalt tien miljoen schadevergoeding...aan Volkswagen

De voormalig topman gaat eindelijk een beetje verantwoordelijkheid nemen voor Dieselgate. Winterkorn en co houden zijn onschuld vol, maar er wordt toch een schadevergoeding betaald.

Oud VW-CEO Martin Winterkorn betaalt tien miljoen schadevergoeding...aan Volkswagen

Het is alweer zes jaar geleden dat de wereld geschokt werd door het sjoemelschandaal rond Volkswagen. Onder leiding van CEO Martin Winterkorn omzeilde het concern doelbewust emissietesten met speciaal daarvoor ontworpen software. Zo leken de TDI's op papier een stuk schoner dan ze werkelijk waren. Vooral in het diesel-schuwe Amerika viel de openbaring bijzonder slecht. Volkswagen had de motoren daar zelfs durven aanbieden als 'Clean Diesel'.

Onschuldig

Winterkorn heeft gedurende de heel soap volgehouden dat hij niets wist van de sjoemelpraktijken. Wellicht had hij er geen actieve herinnering aan. Ondanks verschillende onderzoeken naar zijn handelen wist hij in eerste instantie met de schrik vrij te komen. Zijn afzwaaibonus werd iets verminderd van €7.3 naar €1.7 miljoen en zijn pensioen bedroeg slechts 93.000 euro. Per maand, welteverstaan. Omdat de Duitse overheid haar onderdanen niet uitlevert kon Winterkorn in alle luxe verder met zijn leven, zonder een cent te betalen.

Jaarsalaris

Uit een concept overeenkomst in handen van Business Insider blijkt echter dat de voormalig topman toch een betalingsregeling met zijn oude werkgever getroffen heeft. Winterkorn en zijn mede-bestuurders uit die tijd moeten elk minstens één miljoen af gaan staan aan Volkswagen. Als het oude opperhoofd mag Martin echter het tienvoudig ophoesten. Dat klinkt als een flinke straf, maar het is precies het bedrag dat Winterkorn in een jaar verdiende. Aangezien hij van 2007 tot 2015 CEO van VW was, zal het voor hem waarschijnlijk wisselgeld zijn.

Symbolisch

Gezien de verstrekkende gevolgen van Dieselgate is de strafmaat voor Winterkorn en zijn oude strijdmakkers vooral symbolisch. Het schandaal heeft de VW Group in compensatieclaims en boetes alleen al zo'n €31.3 miljard gekost, om nog maar te zwijgen over de verloren inkomsten uit de verkoop van dieselauto's. Daarnaast werden de rallyactiviteiten van Volkswagen en het Le Mans-team van Audi na flinke investeringen plotseling opgeheven.

Lopende onderzoeken

Echt gestraft is de 'onschuldige' Martin Winterkorn dus nog steeds niet. Het criminele onderzoek naar zijn frauduleuze handelen loopt nog echter nog in Duitsland. In Amerika is de inmiddels 74-jarige Duitser zelfs aangemerkt als een voortvluchtige crimineel. Wellicht krijg hij binnenkort alsnog de deksel op zijn neus.