Gewezen VW-baas krijgt €7,3 miljoen mee

Martin Winterkorn was jarenlang de hoogste baas van het Volkswagen-concern. Toen dieselgate uitbrak werd zijn positie onhoudbaar, en dus vertrok de Duitser. Hij blijft niet onbemiddeld achter, VW geeft hem nog €7,3 miljoen mee.

De vertrekpremie van Winterkorn werd vandaag bekend op de jaarvergadering van het Volkswagen-concern, een evenement waarop voormalig VAG-Godfather Ferdinand Piëch nog wel eens een grande entree maakte, maar die is tegenwoordig met pensioen. In een geste die - afhankelijk van wie hem beoordeelt - zowel als ruimhartig als een aanfluiting wordt beoordeeld ziet Winterkorn af van 30% van zijn variabele beloning. Het variabele deel is goed voor de meerderheid van het totaalsalaris.

Nu hoefde Winterkorn sowieso al geen Mettwurst op zijn brood te smeren, tijdens zijn jaren als CEO toucheerde hij een riant jaarsalaris van zo'n €10 miljoen. 

In totaal krijgt het VW-management 63,24 miljoen aan bonussen uitgekeerd, maar enkele managers hebben al aangegeven bereid te zijn afstand te doen van een deel daarvan. Sowieso wordt een deel van de bonussen pas uitbetaald als de door dieselgate gehalveerde aandelenkoers boven een bepaald niveau komt. 

Het merk Volkswagen, binnen de groep goed voor zo'n 50-60% van de totaalverkopen, draaide in het vierde kwartaal van 2015 een verlies van 127 miljoen euro, zeg maar het dubbele van wat de top aan bonussen kreeg. Dit tegenover een winst van liefst 780 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2014.

De prognoses qua verkopen zijn overigens helemaal niet slecht, VW hoopt ook in 2016 in totaal zo'n 10 miljoen voertuigen te verkopen. Ook gaf de nieuwe CEO -Matthias Müller- vandaag aan open te staan voor nieuwe partnerschappen. Zo lang deze maar niet met Google of Apple zijn.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b55668d2ef', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });