De claims tegen het Volkswagen-concern zijn echt bizar

Wir haben es nicht gewusst, zei Volkswagen. Nouja, wij nu wel. En Volkswagen wist het al die tijd al.

Komt die we told you so uit eigen archief: "Sowieso is het onwaarschijnlijk dat Volkswagen, dat zeer intens gerund werd en waar de tsaar van targetterreur himself (Winterkorn, AB), met een meetlatje langskwam in de fabriek, stiekem toch een zeer gecompartimenteerde organisatie was waar de linkerhand niet wist wat de rechter deed." We kunnen dit niet helemaal hard maken, dat zeggen we ook maar vast, maar de openbaar aanklagers van verschillende Amerikaanse staten hebben na uitgebreid onderzoek een aantal claims ingediend die nog veel verder gaan. Een opsomming van de belangrijkste en bizarste punten uit de aanklacht:

Er zou al sinds 1999 gerommeld worden met emissietests en sinds midden jaren 2000 werd daar ook fijne software voor gebruikt. Bovendien was de huidige CEO Müller in het Dieselgate-tijdperk de ingenieur-eindbaas. Volgens het onderzoek wist Müller bijvoorbeeld dat verschillende Audi's in 2006 opzettelijk niet werden uitgerust met de noodzakelijke techniek om aan de Amerikaanse emissiestandaarden te voldoen. Toch lastig, als Müller de man is die Volkswagen naar een schoner tijdperk moet loodsen.

Toen de Duitsers gesnapt waren, leek het ze het beste om een doofpotoperatie te starten. Volgens de aanklagers heeft het concern waarschijnlijk belastende documenten vernietigd, omdat het wist dat er een onderzoek aan zat te komen. De cover up werd georkestreerd door de hoogste echelons van het bedrijf. Hoewel de aanklacht niet heel specifiek is over Müllers betrokkenheid hierbij, is het goed mogelijk dat hij hieraan heeft meegewerkt, aangezien Winterkorn daags na het bekend worden van de teringzooi, opstapte.

Als je baas iedere keer ontploft als je niet kunt leveren wat hij vraagt en als een soort [Godwin hier] door het bedrijf marcheert, ja, dan is er iets rot. Of zoals een van de openbaar aanklagers zegt: "The allegations against Volkswagen, Audi and Porsche reveal a culture of deeply-rooted corporate arrogance, combined with a conscious disregard for the rule of law and the protection of public health and the environment". 

Volkswagen maakt nog steeds miljardenwinsten