Porsche krijgt €535 miljoen boete voor dieselgate

Het dieselgate-schandaal heeft nagenoeg alle merken van het VW-concern geraakt, ook Porsche. De sportwagenfabrikant maakt bekend dat het ruim een half miljard heeft moeten aftikken voor sjoemelmotoren.

De flinke groei van Porsche de afgelopen jaren werd vooral gedreven door modellen als de Cayenne, Panamera en Macan. Als deze modellen kwamen er ook met dieselmotoren. Porsche maakte deze niet zelf, maar kocht ze in bij Audi, dat eerder al tot een boete van 800 miljoen euro werd veroordeeld. 

Naar verluidt zijn de ingenieurs bij Porsche dan ook niet zo blij met hun Audi-collega's, omdat ze in Stuttgart volhouden niet op de hoogte de zijn geweest van de malversaties van de concernbroer. Voor de aanklager in Stuttgart maakte dit niets uit: Porsche moet een boete van 535 miljoen euro bestalen, "consisting of a penalty in the amount of EUR 4 million for a negligent breach of duty by Porsche AG and a levy of economic benefits in the amount EUR 531 million." Inmiddels is er geen Porsche met dieselmotor meer te bestellen.

De gevolgen van dieselgate, dat in september 2015 aan het licht kwam, zijn voor het VW-concern niet mals geweest: naast een miljarden-kostenpost in de VS werd Volkswagen in Duitsland eveneens tot een boete van 1 miljard euro veroordeeld. De grote CEO Martin WInterkorn vertrok al snel, en onlangs was ook Audi-baas Stadler het haasje. De man zat lang in voorarrest en is inmiddels bij Audi vervangen door onze landgenoot Bram Schot.