Hoogste baas Volkswagen aangeklaagd voor marktmanipulatie

Herbert Diess, de topman van het Volkswagen-concern, is in Duitsland aangeklaagd voor marktmanipulatie. Met hem zitten ook ex-baas Martin Winterkorn en voorzitter Pötsch in het beklaagdenbankje. De zaak grijpt terug op het dieselschandaal.

Herbert Diess

Dieselgate is een absoluut hoofdpijndossier, dat Volkswagen het liefste direct sluit en ergens diep in de aardkorst begraaft, zodat het nooit meer gevonden wordt. Maar dan hebben ze buiten het Duitse Openbaar Ministerie gerekend. Vier jaar na dato (!) trekt het Duitse OM drie van de hoogste mannen van het concern voor het bankje.

Naast Winterkorn en Pötsch, moet ook Herbert Diess (nuts) zich verantwoorden, ook al kwam hij pas in juli 2015 - enkele maanden voor het uitbreken van het schandaal in september 2015 - over van BMW. De aanklacht: aandeelhouders hadden eerder in kennis gesteld moeten worden van het dieselschandaal. Door dit niet tijdig te doen is de koers kunstmatig te lang hoog gehouden, zo luidt de redenering. In een reactie noteert een aandeel VW momenteel 2,9 procent lager op de beurs in Frankfurt.

'Onterechte verdachtmakingen'

De Duitse financiële toezichthouder Bafin (de evenknie van ons AFM) vroeg het OM al in 2016 een onderzoek te starten, naar aanleiding hiervan is de zaak nu gestart. In een reactie, die naar de grote persdiensten is gestuurd, stelt Volkswagen: “The company has meticulously investigated this matter with the help of internal and external legal experts for almost four years. The result is clear: the allegations are groundless. If there is a trial, we are confident that the allegations will prove to be unfounded."

Het is niet de eerste keer dat het Duitse OM achter topmensen uit de autowereld aangaat: de voormalige Porsche-topmannen Wiedeking en Härtger werden in 2016, na een proces dat zich jaren voortsleepte, vrijgesproken van manipulatie. Destijds ging het om het oppompen van de beurskoers in een poging het Volkswagen-concern over te nemen.