Porsches snode plan om Volkswagen te enteren was geen snood plan

Vrijspraak in de strafzaak tegen de gewezen Porsche ceo Wendelin Wiedeking en zijn cfo Holger Härter: hun schandalig interessante poging tot de vijandige overname van Volkswagen in 2008 was legaal en niet vooropgezet bovendien.

Voordat Dieselgate er was, werd de Duitse autoindustrie geteisterd door een schandaal dat inmiddels iedereen is vergeten. Porsche had in 2008 geprobeerd om vanuit het niets Volkswagen over te nemen en dat ging mis, waardoor beleggers miljarden verloren.

Wat ongeveer gebeurde was het volgende: na maandenlang ontkend te hebben dat Porsche interesse had in VW, verklaarde de sportwagenfabrikant ineens dat het via aandelen en opties effectief 74,1 procent van Volkswagen in handen had. Bij 75 procent had Porsche een controlerende meerderheid en dat was de opzet. Dus beleggers dachten dat Porsche op zoek zou gaan naar de resterende 0,9 procent aandelen, waarop de koers omhoog spoot. Volkswagen was kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld, met een aandeel dat even boven de duizend dollar per stuk kwam.

Mede omdat Porsche herhaaldelijk had ontkend interesse te hebben in de autogigant, gingen beleggers in de maanden voor de overnamepoging short op het aandeel Volkswagen. Ze gokten op een koersdaling, want het ging niet helemaal lekker met VW vanwege een inkakkende vraag naar auto's. De koersdaling werd een koersexplosie van 150 procent toen Wiedeking en Härter hun plannen bekendmaakten. Beleggers zaten met een miljardenstrop, zoals de Telegraaf dat ongetwijfeld zou opschrijven. Ze verloren in twee dagen vijftien miljard euro.

Van een overname is het nooit gekomen. Want u kent 2008 ook als het jaar van de kredietcrisis. Die crisis heet zo, omdat het verschrikkelijk lastig was om aan krediet te komen. De noodzakelijke leningen voor een overname werden dus nooit gevonden. Uiteindelijk moest Volkswagen zelfs Porsche te hulp schieten. Het enige wat restte was een aantal rechtszaken tegen Porsche, dat zich volgens beleggers en hedgefunds schuldig had gemaakt aan marktmanipulatie. Het bedrijf zou verzwegen hebben dat het al maanden een overname plande en dat zij met die kennis nooit short waren gegaan.

De rechter oordeelt nu dat dat een belachelijk fantasieverhaal is en dat van een snood plan gewoon geen enkele sprake was. De rechter: "de aantijgingen zijn op niets gebaseerd, op helemaal niets!" Goh.