Volkswagenbaas: 'Stop veldtocht tegen de auto'

Tijdens een toespraak in Duitsland is Volkswagens CEO Herbert Diess nogal uit zijn slof geschoten over de haat die er tegen auto's lijkt te zijn. Als iedereen elektrisch gaat rijden is er volgens hem eerder meer dan minder uitstoot in aantocht.

Volgens Herbert Diess moeten overheden een pas op de plaats maken met het steeds strenger reguleren van uitstoot door auto's. De nieuwe WLTP-uitstoottest heeft zijn bedrijf midscheeps getroffen (groepswijd konden allerlei auto's plotseling niet meer geleverd worden) en ook de strenge waardes voor uitstoot zijn moeilijk te behalen. 

Diess is ook niet overtuigd dat elektrische auto's de oplossing zijn. Volgens hem rijden auto's straks effectief op kolen. Dat is uiteindelijk nog slechter dan rijden op diesel en benzine. En dan is er in Duitsland ook nog een "haast hysterische stikstofdiscussie gaande om een paar probleemzones in [Duitse] steden".

Het is pikant dat de baas van het VW concern op de dag dat zijn dochtermaatschappij Audi een boete van €800 miljoen krijgt uitgedeeld zo tekeergaat tijdens een toespraak. Uiteindelijk is het bedrijf er zelf debet aan dat de alle ogen op de autoindustrie gericht zijn.

Van de WLTP-testcyclus was al vier jaar duidelijk dat die ging komen, de autoindustrie besloot echter om niet meteen te beginnen met voorbereidingen. Ze starten pas toen in 2017 werd besloten om de nieuwe regels dit jaar september in te voeren. Dat was inderdaad te laat.

Bijzonder is ook dat Diess' conculega's zijn mening niet onderschrijven. De bazen van Mercedes denken bijvoorbeeld dat elektrische auto's zeker een bijdrage gaan leveren aan de toekomst. Dankzij de nieuwe technieken kan Duitsland volgens verschillende analisten juist vooraanstaand worden en blijven. Juist de vernieuwing helpt de groei als wereldmarktleider op het gebied van luxe-auto's.