Zo ziet de omvang van dieselgate er uit

De terugkoopactie van Amerikaanse sjoemelsoftwarediesels is een enorm project. 475.000 voertuigen vallen in het niet bij de omvang van het totale Amerikaanse wagenpark, maar zet de auto's bij elkaar en je ziet de schaal van VW's goedmaakproject.

Op meerdere plekken in Amerika verschijnen nu dieselgate graveyards. Opslagplaatsen waar Volkswagen tijdelijk zijn teruggekochte sjoemeldiesels parkeert totdat... Ja, niemand weet eigenlijk wat VW van plan is met de auto's. De kans is groot dat ze gewoon gesloopt worden, want wederom verkopen is geen optie. 

De onderstaande dronebeelden komen uit Michigan, waar een parkeerterrein van een verlaten stadion dienst doet als opslag voor de verloren diesels. Het vervallen sportcomplex geeft de zee van verdoemde VW's een passend treurige achtergrond. Dit is slechts één van de locaties die VW gebruikt voor de opslag van de sjoemeldiesels. Verspreid over de VS zijn meerdere van dergelijk troosteloze parkeerplaatsen te vinden. Het is een treurig aandenken aan de omvang van het voor VW erg kostbare schandaal. 

Naast de golven aan negatief dieselnieuws kreeg Volkswagen USA ook een kleine meevaller te verwerken: het kreeg van de autoriteiten toestemming om in totaal 67.000 geüpdate dieselauto's uit modeljaar 2015 alsnog te verkopen. Echter: hiervan staan slechts 12.000 in de dealervoorraad, zo meldt Reuters. Het is de vraag of Volkswagen deze alsnog wenst te verkopen. Vooralsnog lijkt het er op dat de Duitsers een punt hebben gezet achter hun dure diesel-avontuur in de VS.