Stiekemerd: Winterkorn wist in 2014 al van onderzoek dieselgate

Het Volkswagen-drama rond dieselgate heeft vandaag een nieuwe aflevering gekregen. Uit gelekte e-mails blijkt dat voormalig VW-opperhoofd Martin Winterkorn al in 2014 wist dat er mogelijk een onderzoek naar sjoemeldiesels zou komen.

Deze ontdekking is bijzonder pijnlijk voor Winterkorn, omdat hij bij zijn aftreden in september met een stalen gezicht beweerde dat hij geen weet had van het bedrog dat onder zijn neus plaatsvond. Niet geheel verrassend bleek deze uitspraak net zo betrouwbaar als de uitstootcijfers van zijn diesels.

De Duitse krant Bild am Sonntag heeft een e-mail in handen van een Volkswagen-medewerker aan Winterkorn. Daarin meldt deze dat ze geen verklaring kunnen geven voor de verhoogde uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en dat de autoriteiten waarschijnlijk zullen zoeken naar testherkenning in de software van het motormanagement.

Uiteindelijk is het scenario uit de mail precies uitgekomen, en gaf Volkswagen in september toe dat de diesels inderdaad waren voorzien van sjoemelsoftware. Als gevolg hiervan zijn Winterkorn en een groot aantal andere hoge piefen van het concern afgetreden.