Audi RS2 van frauderende biodieselboer duikt op bij Domeinen

Na de Porsche 996 GT3 biedt onze favoriete overheidsdienst de RS2 uit de Sunoil-collectie aan.

Audi RS2 van frauderende biodieselboer duikt op bij Domeinen

Afgelopen november schreven we nog over een collectie Porsches die in beslag genomen werd in het Drentse Erica. Het ging voornamelijk om verschillende generaties 911 GT3. De auto's waren eigendom waren van de uitbater van lokale biodieselboer Sunoil.

Het bedrijf werd ervan verdacht landbouwdiesel te verkopen als biodiesel en zo subsidies te incasseren. Tussen al die Porkers stond echter een zilvergrijze Audi station op de aanhanger. Zeven maanden later heeft de overheid de auto weer aangeboden via de Dienst Domeinen Roerende Zaken.

Porsche-killer van Porsche

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar er was een tijd waarin Audi geen supersnelle stations maakte. Ja, er was de 200 Turbo Avant quattro 20V, maar met 220 pk was dat nog niet de supercar-verslindende powerstation die we inmiddels van Audi verwachten. In 1994 kwam daar met behulp van Porsche verandering in. Op basis van de bescheiden Audi 80 werd de vuurspuwende RS2 gecreëerd, het allereerste RS-model met vier ringen op de neus.

De RS2 leende zijn spiegels, remmen en wielen van de Porsche 911. Ironisch genoeg was de modale stationwagon sneller dan zijn donor. Dankzij de door Porsche tot 316 pk opgefokte 2,2 liter turbo vijfcilinder en quattro-vierwielaandrijving vloog de RS2 in slechts 4.8 seconden naar de honderd.

Een 993 Carrera had daar 5.4 seconden voor nodig. Bij extreem korte stoplichtsprintjes tot 60 kilometer per uur was de Audi zelfs de legendarische McLaren F1 de baas. Op topsnelheid moest de vierkante RS2 het natuurlijk wel afleggen.

Verzamelobject

De zilvergrijze RS2 stamt uit 1994 en kwam in 2008 naar ons land. Inmiddels staat er slechts 107.007 kilometer op de klok. Bijna niets in 27 jaar. Geen verrassing gezien de lage kilometerstand van die andere Sunoil-auto bij Domeinen.

Verder ziet de Audi er gewoon netjes uit. Vooral het carbon in het interieur springt in het oog: best zeldzaam anno 1994. De antracietgrijze Porsche 997 Turbo zijn wat ons betreft dan weer een beetje overkill. Het moet maar je smaak zijn. De Guns 'N Roses (GNR) kentekenplaat kunnen we wel weer waarderen. Interesse in ouderwets stationgeweld? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken