Renault gaat alle auto's begrenzen op 180

Na Volvo neemt de Franse autobouwer het besluit om de snelheid standaard in te perken.

Renault gaat alle auto's begrenzen op 180

Renault-CEO Luca de Meo maakt aan al dat gejakker een end. De Italiaan heeft aangekondigd dat alle toekomstige Renault-modellen begrensd zullen worden op 180 kilometer per uur. Hij volgt daarmee het voorbeeld van Volvo, dat vorig jaar al dezelfde snelheidslimiet instelde voor haar modellen.

Veiligheid

De Meo verklaart zijn beslissing door erop te wijzen dat een derde van ongevallen met dodelijke afloop veroorzaakt wordt door te hoge snelheid. Ons is altijd geleerd dat extreem snel tot stilstand komen de oorzaak is, maar misschien moeten wat minder naar ene J. Clarkson luisteren. De lagere topsnelheid zal volgens Luca de Meo de veiligheid van de nieuwe Renaults en Dacia's enorm verbeteren.

Big Brother

Het blijft trouwens niet bij een simpele begrenzer. De Meo wil dat zijn auto's overal de 'meest toepasselijke' snelheid gaan rijden. Dus ook op buitenwegen en in drukke steden. Met het Safety Coach-systeem zullen Renaults hun snelheid aan gaan passen aan de lokale maximumsnelheid, de weersomstandigheden, de conditie van de weg en de hoeveelheid aandacht die de bestuurder voor het rijden heeft. Haast hebben kan dan dus niet meer. Big Brother is watching you.

R.S. en Alpine

Vooralsnog zullen alleen de reguliere Renaults en Dacia's getroffen worden door de begrenzing. Over de sportieve RenaultSport en Alpine wordt door De Meo geen woord gerept. Waarschijnlijk ligt het begrenzen van sportwagens en hot hatches nog iets te gevoelig.

Trendsetters?

Nu ook Renault overstag gaat kunnen zou het het begin van een nieuwe trend kunnen zijn. Alles limiteren onder het mom van de veiligheid. Met systemen zoals de Safety Guard lopen we het risico dat de autoindustrie massaal kopieën in gebruik gaat nemen.

Hopelijk krijgen we dan nog wel de optie om de elektronische schoolmeester uit te schakelen. Zo niet, dan gaan we Japan achterna, waar de begrenzing op 180 standaard in elke auto verwerkt zit. De stap naar een verplichte Safety Guard is dan snel gemaakt.

Nieuws
  • Renault