Volvo's betutteloplossing is hier: u mag nog maar 180 km/u

Uw Volvo waakt over uw veiligheid en nu heeft het bedrijf een aangekondigde verandering doorgevoerd die u tegen uzelf moet beschermen: een maximumsnelheid. Vanaf nu gaat iedere Volvo af-fabriek maximaal 180 kilometer per uur.

Volvo Crash

Iets meer dan een jaar geleden kondigde Volvo aan dat alle auto's uit SJWeden een snelheidslimiet gingen krijgen. Het zou veiliger zijn als de fabriek zou bepalen dat u in Duitsland geen 250 kilometer per uur meer kunt rijden. Volgens de fabriek gebeuren de meeste ongelukken bij hoge snelheid, dus wat als je niet meer heel erg hard kunt rijden? Geniaal bedacht natuurlijk, maar 180 kilometer per uur is nog steeds heel erg hard.

Vanaf vandaag

Hoe dan ook, als u vandaag uw nieuwe Volvo op gaat halen bij de dealer, dan heeft u pech. Uw nieuwe Zweedse tank rijdt maximaal 180 kill-o-meter per uur. De Zweedse PR-machine (want dit is natuurlijk gewoon een PR-ding) zegt daarbij: "Vorig jaar kwamen in Nederland 661 mensen om door een verkeersongeval, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is te hard rijden een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van de dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid."

Uhuh, dat klopt, maar 180 kilometer per uur is nog steeds heel erg hard.

Care Key

Mocht u een Volvo hebben en ook een kind van zeventien, achttien (of u vertrouwt uw man/vrouw niet) dan heeft uw nieuwe Volvo een Care Key. Als u die sleutel aan iemand geeft, kan deze uw Volvo gebruiken. Handig, maar u kunt ook wat extra dingen instellen, als bijvoorbeeld een nog wat gelimiteerdere snelheid.

Het probleem met snelheidsovertredingen is dat de aanwezige veiligheidstechnologie in de auto en het slimme ontwerp van de infrastructuur boven bepaalde snelheden niet langer voldoende zijn om ernstig letsel en dodelijke ongevallen bij een ongeluk te voorkomen. Maar 180 kilometer per uur is nog steeds heel erg hard.

Hypocriet

De maatregel van Volvo is niet alleen belachelijk betuttelend, het is ook nog eens erg hypocriet. Het bedrijf maakt steeds grotere motoren en gaat die machines nu allemaal limiteren. Wat is dan nog de reden om een Volvo met een grotere motor te kopen? Is het omdat je dan lekker met een 250 pk B5 door een stadscentrum kunt sukkelen of heel erg snel kunt optrekken bij een stoplicht? Alsof dat zo veilig is.

Als ze echt om het milieu, de inzittenden en de mensen buiten de auto zouden geven, zouden ze wellicht als eerste de SUV in de ban moeten doen. Die idioot grote lelijke monsters mogen eens ernstig gelimiteerd worden. Want 180 kilometer per uur is nog steeds heel erg hard.