Volvo treedt toe tot Big Brother-monsterverbond voor veiligheid

In het kader van de veiligheid is alles geoorloofd. Volvo gaat nu weer een stap verder in het afschaffen van eigendom door """geanonimiseerde""" gegevens uit uw Volvo te delen met Europese ministeries. Het zou ongelukken moeten kunnen voorkomen.

And so it begins... U rijdt in uw auto in totale privacy, althans dat denkt u. Als u een recente automobiel heeft is dat namelijk helemaal niet waar. De auto belt continu naar huis om te vertellen wat u allemaal met de wagen doet. Tot nu toe """deelt""" u die info alleen maar met de fabrikant, maar dat gaat veranderen. Volvo gaat nu een stapje verder en gaat uw gegevens ook weer delen met anderen, want veiligheid.

Het begint met wat kleine informatie van de Hazard Light Alert en Slippery Road Alert. U vertelt daarmee aan wegbeheerders of ergens een ongeluk is gebeurd of dat de wegen glad zijn. Heel handig allemaal om te voorkomen dat u verongelukt. Het is alleen de ontvanger van de data die wat zorgen baart: dienstverleners en ministeries. 

We hebben geen idee welke dienstverleners belang hebben bij het weten of wegen glad zijn, maar dat zal vast wel ergens goed voor zijn. De ministeries zijn wat angstaanjagender, want welke data gaan de autofabrikanten daarna delen? De veiligheidsfreaks van Volvo willen al hun auto's al gaan limiteren op 180 kilometer per uur. Gaan de auto's straks ook zelf informeren over het feit dat u een boete moet ontvangen omdat u ergens harder reed dan toegestaan?

Is het ook mogelijk om een auto te kopen en daar vervolgens een opt-out voor het datadelen bij te krijgen? Als privacy-nerds zouden we graag zelf bepalen wanneer we data met anderen delen. Te meer omdat we op het internet de hele dag vinkjes aan het zetten zijn vanwege die stomme cookiewalls, en dan blijkt je auto stiekem van alles over je door te bellen.