EU wil limietloze autobahn gaan verbieden

Het moet volgens de EU nu toch echt een keer afgelopen zijn met de freie fahrt op de Duitse autobahn. De Brusselse overlords willen namelijk een centrale, Europese snelheidslimiet in gaan stellen.

EU wil limietloze autobahn verbieden

Voor petrolheads (en snelle dieselaars) geldt de autobahn - in theorie - als een walhalla. Afgezien van de Isle of Man en een verlaten stuk Australië is het eigenlijk de enige plek waar je legaal met je bolide tot het gaatje kunt gaan.

Dat idee is echter een doorn in het oog van verkeersveiligheidsorganisaties en milieuclubs. Alle pogingen om toch een Tempolimit in te stellen zijn tot dusver gefaald, maar de autobahn heeft nu te maken met een veel sterkere opponent: de Europese Unie.

Europese snelheidslimiet

Temidden van een pakket met bizarre aanpassingen aan het rijbewijssysteem heeft een groep Europarlementariërs namelijk het voorstel gedaan om een centraal geregelde Europese snelheidslimiet in te voeren.

Het nieuwe maximum zou voor alle lidstaten 130 kilometer per uur moeten zijn. Dat is slecht nieuws voor Duitsland, maar ook voor bijvoorbeeld buurland Polen, waar je met 140 over de snelweg mag karren.

Duits verzet

Een Horch 853 bij een van de eerste tankstations aan de autobahn.

De proefballonnetjes vanuit Brussel zullen waarschijnlijk niet de kans gaan krijgen om het luchtruim te kiezen. Als een van de grootste en meest invloedrijke lidstaten zal Duitsland zich niet zomaar neer gaan leggen bij de Europese snelheidslimiet.

Mede door de invloed van de autoindustrie vocht Duitsland als hoofd van een coalitie met onder andere Italië, Slowakije en Hongarije al met succes tegen het absolute verbod op verbrandingsmotoren. Er moet dus veel gebeuren voordat de EU een Tempolimit erdoor zal kunnen drukken.

Nieuws
  • Audi, BMW