EU doet wereldvreemd: SUV-rijbewijs, jongeren maximaal 90 km/u, medische keuring voor 60-plussers

De knappe koppen in Brussel en/of Straatsburg hebben weer een paar totaal onzinnige wetsvoorstellen bedacht. Het Europese rijbewijssysteem moet namelijk een paar bizarre toevoegingen gaan krijgen.

EU doet wereldvreemd: SUV-rijbewijs, jongeren maximaal 90 km/u, medische keuring 60-plussers

Eens in de zoveel tijd krijgen we van onze Europese overlords het even op de heupen. Tussen de overloze vergaderingen, kunsttentoonstellingen, etentjes en taxiritjes moet er in Brussel en Straatsburg af en toe immers ook nog even gewerkt worden.

Als luie scholieren vlak voor een deadline komen ze dan met de meest vergezochte en wereldvreemde mogelijke plannen. Dit keer hebben ze zich gericht op de regels rond rijbewijzen. Volgens De Telegraaf hebben 'groene politici' binnen de EU de volgende hersenspinsels naar voren geschoven.

1. SUV-rijbewijs vanaf 21 jaar

Het eerste puike idee komt in de vorm van een speciaal SUV-rijbewijs. Door de populariteit van die carrosserievorm komen er volgens de EU steeds meer bestuurders in gigantische, moeilijk te besturen, onoverzichtelijke en voor andere weggebruikers levensgevaarlijke tanks terecht. Bovendien zijn SUV's veel schadelijker voor het milieu.

Onder het mom van het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van uitstoot moet het bezit van een SUV ontmoedigd gaan worden met een speciaal rijbewijs. De minimale leeftijd voor het bijzondere roze pasje is vastgesteld op 21 jaar. Hoe de EU gaat bepalen wat een SUV precies is en welke extra eisen er aan het rijbewijs gesteld zullen worden is niet duidelijk. Bovendien zijn grote bestelbussen en campers niet inbegrepen bij de plannen, terwijl die voertuigen dezelfde 'problemen' hebben.

2. Beginnende bestuurders maximaal 90 km/u

Volgens EU-politici is de verkeersveiligheid er ook bij gebaat als beginnend bestuurders afgeremd worden. Kersverse bestuurders krijgen namelijk een snelheidslimiet van 90 kilometer per uur aangemeten. Op snelwegen met een maximumsnelheid van 100 en vrachtwagens die 80 rijden levert dat ongetwijfeld interessante situaties op. De EU volgt hiermee het voorbeeld van onder andere Frankrijk (110 op snelweg, 80 provinciaal) en Noord-Ierland, waar beginnend bestuurders niet harder mogen dan 45 mijl per uur (72 km/u).

Naast de snelheidsrestricties krijgen beginnend bestuurders te maken met een volledige ban op alcohol. Die maatregel is echter niet zo drastisch. De huidige eisen rond maximum promillages zijn immers al zo streng dat er geen enkel standaard glas genuttigd kan worden.

3. Medische keuring vanaf 60 jaar

Bij de EU houden ze niet van discrimineren. Naast de jongeren worden daarom ook de ouderen aangepakt met nieuwe regelgeving. Er moet namelijk veel eerde begonnen worden met het evalueren van de rijvaardigheid van oudere bestuurders.

Vanaf 60 jaar moet er begonnen gaan worden met de medische keuringen waar normaal alleen hoogbejaarden zich zorgen over hoeven te maken. Op hogere leeftijden zal de interval tussen de keuringen uiteraard steeds korter worden.

Serieuze proefballonnen

Gelukkig hebben we het hier nog over proefballonnetjes vol gebakken lucht, maar het zou niet de eerste keer zijn dat de te laat ingeleverde boekverslagen van EU-politici serieus genomen worden.

Zo hebben we immers inmiddels ook een officieel, losstaand rijbewijs voor brommobielen. Een SUV-rijbewijs is dan nog niet eens zo vergezocht. Bovendien kan er onder het mom van veiligheid en milieu van alles verantwoord worden. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie, GMC, NL Beeld / DCI Media, NL Beeld / Belga