EU duwt maximumgewicht rijbewijs B omhoog voor EV's

Goed nieuws voor liefhebbers van extreem grote stekkerbakken! Binnenkort gooit de Europese Unie het maximumgewicht voor personenauto's omhoog om ruimte te bieden voor de elektrische titanen. Voortaan mag je met 750 kilo méér onderweg zijn dan voorheen.

EU duwt maximumgewicht rijbewijs B omhoog voor EV's

Auto's worden net als elke technologie steeds geavanceerder, efficiënter, milieuvriendelijker en veiliger. Een bijkomend nadeel is echter dat ze ook steeds zwaarder worden. De verhoogde veiligheidseisen zorgen voor veel sterkere, maar ook veel zwaardere carrosserieën, ondanks het veelvuldig gebruik van geavanceerde lichtgewicht materialen.

Daarbij komt de huidige obsessie voor vadsige crossovers en SUV's, waardoor de gemiddelde auto nog groter en vetter is dan voorheen. Het grootste probleem is echter het enorme accupakket dat onder elektrische auto's geschoven moet worden. De combinatie van factoren leidt ertoe dat de grootste elektrische SUV's al over het maximumgewicht van 3.5 ton gaan.

Wet aangepast op de EV's

Met name voor fabrikanten van grote luxeproducten, pickups en bestelbussen is dit een enorm probleem. Er werd vanuit de autoindustrie dan ook al flink gelobbyd om de wet op de monster-EV's aan te passen. Die campagne lijkt geslaagd te zijn. Dit jaar nog wil de EU namelijk een aantal wijzigingen aan de wetgeving rond rijbewijzen door gaan voeren.

Een van de meest prominente is de verhoging van het maximumgewicht van personenauto's van 3.5 naar 4.25 ton. Liefhebbers van de nieuwe GMC Hummer EV kunnen dus alvast een bestelling gaan doen. Met een leeggewicht van 4.106 kilo biedt de Hummer echter zelfs onder de nieuwe regels weinig flexibiliteit. Even op dieet dus.

Alleen EV?

Het is niet bekend of de wetswijziging specifiek zal gaan gelden voor elektrische tanks. De ADAC gaat er vanuit dat de nieuwe wet ook zal gelden voor reguliere voertuigen, waaronder grote campers. Die categorie is met belading immers maar al te vaak in overtreding van de 3,5 tons-regel. Autoblog.nl meldt echter dat het zou gaan om een specifieke vrijstelling waarbij zelfs het gewicht van de accu's vermeld zou moeten worden.

Andere plannen

Het CBR-examen van de toekomst kan er best wel eens zo uit gaan zien...

Naast de verhoging van het maximumgewicht komt de EU met een algemene verlaging van de minimumleeftijd voor het C rijbewijs naar 18 jaar. In de meeste landen is dat nu nog 21 of zelfs 24 jaar. Zo hoopt de organisatie het schrijnende tekort aan vrachtwagen en busschauffeurs te ondervangen.

De koters krijgen dan wel een digitaal rijbewijs met QR-code mee en zullen geen praktijkles mogen volgen zonder eerst de theorie gehaald te hebben. Het praktijkexamen moet bovendien gedeeltelijk virtueel afgelegd gaan worden.

Elektrisch
  • GMC, Winnebago, Red Bull Content Pool