Mate Rimac schoot plannen voor elektrische Bugatti crossover af

Als nieuwe eigenaar van het illustere hypercarmerk maakte Mate Rimac meteen een puike beslissing. De plannen vanuit VAG voor een elektrische Bugatti crossover werden namelijk meteen overboord gegooid.

Mate Rimac schoot plannen voor elektrische Bugatti crossover af

Bugatti zit op dit moment in een interessante positie. Na twee generaties van een allesverslindende W16 hypercar moet het merk met een strategie gaan komen voor de toekomst. Veelverbruikende multicilinders zijn immers helemaal uit, en elektrisch is helemaal in. Ironisch genoeg bleek het de overname van een EV-specialist te zijn dat Bugatti echter terug naar de traditie bracht. Nieuwe eigenaar Mate Rimac wil namelijk niets weten van de eerdere plannen voor een elektrische crossover.

Plan van Winkelmann

Voor de overname van Bugatti werkte Rimac nauw samen met het merk aan de opvolger van de Veyron en Chiron. Toenmalige CEO Stephan Winkelmann stuurde op dat moment aan op een volledig elektrische crossover als nieuwe paradepaardje van VAG. Zo'n model zou immers alles afvinken op het wenslijstje van de moderne klant. Hetzelfde plan lag bovendien al klaar voor Lamborghini.

De elektrische CUV zou gebaseerd worden op een aangepaste variant van Rimac's C_Two platform, de auto die we later zouden leren kennen als de Nevera. Het silhout van de wagen zou vergelijkbaar worden met dat van de recent gepresenteerde Ferrari Purosangue, zo verklaarde Mate tegenover Auto Express:

"Toen Stephan Winkelmann CEO van Bugatti was kwam hij een paar keer bij ons om een nieuwe auto te ontwikkelen [na de Chiron]. Dat had een elektrische CUV (Crossover Utility Vehicle) moeten zijn, soortgelijk aan wat de Ferrari Purosangue uiteindelijk werd - we zouden de aandrijflijn van de Rimac C_Two herinrichten hiervoor."

Géén CUV of SUV

Na de overname besloot Rimac het roer echter compleet om te gooien bij zijn nieuwe project. In plaats van elektrische opgehoogde stationwagons zou Bugatti zich volgens hem moeten focussen op vierwielige kunstwerken met buitenaardse prestaties. Verder dan een hybride aandrijflijn moet het daarbij bovendien niet gaan.

Op de vraag of zijn merk ooit alsnog een CUV of SUV zal gaan produceren antwoordde Rimac dan ook stellig:

"Nee. Laten we zeggen dat we geen plannen hebben voor een auto zoals dat. Het was iets dat we meteen stilgezet hebben voor Bugatti en we zullen in een andere richting gaan. [De SUV] is een kant die we nooit op zullen gaan."

Gemera-achtige

Het uitsluiten van hoge crossovers en SUVs betekent echter niet dat Bugatti zich onder Mate Rimac zal beperken tot traditionele hypercars. Rimac denkt er namelijk over na om in een iets lager segment te gaan opereren, en is daarnaast een groot fan van de vierzits Koenigsegg Gemera:

"Ik denk dat het een interessant concept is waarbij je eigenlijk een hypercar hebt met vier bruikbare stoelen - ik hou echt van de Koenigsegg Gemera, bijvoorbeeld - maar dit type auto komt met een hoop complexiteiten en restricties. Ik vind het heel mooi wat Christian [Koenigsegg] gedaan heeft met die auto, maar er is geen technisch concept op dit moment dat samenvalt met waar ik van hou."

Elektrisch
  • Bugatti, Koenigsegg