Jawohl, Bugatti gaat een SUV maken

Bugatti: 'Nein, nein, nein, gaan we absoluut geen SUV maken!'

De man boven in beeld is geen Italiaans topmodel, maar Stephan Winkelmann, een sartoriaal verfijnde Duitser die Bugatti leidt. Bugatti is een van de laatste automerken die geen SUV maakt. Zelfs Rolls-Royce maakt tegenwoordig verhoogde stationwagons, dus Bugatti's positie is bijzonder. En bijzonder zal-ie blijven, want Herr Winkelmann benadrukt in een communiqué dat er absoluut geen SUV komt.

In verband met Bugatti's naderende 110e verjaardag maakt het bedrijf bekend dat het met 'a few surprises' en 'the presentation of further models' komt. En dan: 'Although speculation is rife and the time appears to be appropriate, “there will be no SUV from Bugatti”, says Stephan Winkelmann. He adds that an SUV would not do justice to the brand or its history.'

Tja, het komische duo 'brand & history', daar geeft dus helemaal niemand om. Hadden we al gezegd dat Rolls-Royce een SUV maakt? Mooi, dan voegen we daaraan toe dat iedereen en zijn elitaire automakende moeder altijd heeft ontkend met een SUV te komen - om er vervolgens toch eentje te presenteren. Wij denken dat Bugatti op een bepaald moment ook voor de bijl gaat. 

De voornaamste reden voor deze speculatie is dat Bugatti het zich, als kindje van VW dat zich blauw betaalt aan miljardenclaims, niet langer kan permitteren om op de creditcard van VW de exotische mooiboy uit te hangen. Er moet geld verdiend worden. Dat blijkt ook uit de manier waarop de Chiron in de markt is gezet (€2,4 miljoen/stuk): het ding is gemaakt om in tegenstelling tot de Veyron, daadwerkelijk geld op te brengen. Als er iets opium voor de winstmarge is, dan is het wel een SUV. Daar zetten wij voorlopig ons geld op in. Bugatti binnenkort vast ook.