Ferrari gaat elektrisch met nieuwe SUV

De heiligschennis die Purosangue heet is niet genoeg voor Ferrari. De SUV zal als basis dienen voor de een elekrische variant.

Ferrari gaat elektrisch met nieuwe SUV

Ferrari heeft grote plannen met zijn eerste SUV. Eerder dit jaar ging de GTC4Lusso al uit productie om plaats te maken voor het nieuwe model, dat de ietwat ironische naam Purosangue (volbloed) meekrijgt. De eerste softroader uit Maranello zal in eerste instantie de 800 pk-sterke V12 uit de 812 meekrijgen, maar zal later worden aangevuld met een V8 hybride model.

Het platform is echter ingericht om de V6 uit de Maserati MC20 en Alfa Romeo QV-modellen te accepteren, mocht Ferrari het gamma naar onderen willen gaan afronden. Volgens Georg Kacher van het Britse Car Magazine gaat het daar echter niet bij blijven. Het platform van het steigerende paard op stelten zal namelijk gebruikt worden om elektrische varianten te bouwen.

FUV EV heiligschennis

In 2018 bracht de toenmalige Ferrari CEO Louis Camilleri het nog erg voorzichtig: "Ik walg van het horen van de term SUV in dezelfde zin als de naam Ferrari. Het strookt niet met ons merk. Dit voertuig zal uniek zijn op veel manieren en het zal de verwachtingen een nieuwe definitie geven."

Camilleri wilde de auto daarom aanmerken als een "FUV": Ferrari Utility Vehicle. Daar komt nu dus een FUV EV bij met de elektrische spinoffs van de Purosangue. Zo veel malen ze dus ook al niet meer om merkidentiteit bij Ferrari.

CO2 cashcow

Onder projectnummers F244 en F245 zijn volgens Georg Kacher twee elektrische FUV's gepland. De auto's krijgen twee tot vier motoren met een basisvermogen van 620 pk en een snel-ladend 80 kwH lithium-ion accupakket.

Met deze modellen hoopt Ferrari de rijke elite in toekomstige milieuzones i de harten van grote steden te kunnen blijven bedienen. Een andere reden om de EV-kant op de te gaan is de steeds strenger wordende regels op het gebied van CO2-emissies, ondanks Ferrari's beperkte productie.

Noodzakelijk kwaad

De hybride Purosangue en zijn elektrische broertjes kunnen helpen de CO2-cijfers te drukken en tegelijkertijd sloten geld binnenhalen voor het in stand houden van de spraakmakende modellen die de merkidentiteit intact houden.

Dat laatste (zeer succesvolle) trucje hebben we eerder gezien bij Porsche met de Cayenne en Panamera en wordt op het moment herhaald door Lamborghini, Rolls Royce en Bentley. We zullen het dus helaas moeten doen met een ongetwijfeld afgrijselijk lelijke uit de kluiten gewassen golfkar van Ferrari.

Elektrisch
  • Ferrari