'Nieuwe Maserati V6 is verkapte Ferrari V8'

De V6 in de nieuwe MC20 werd vol trots aangekondigd als een compleet nieuw Maserati ontwerp. De Amerikanen bij Road & Track denken er anders over.

'Nieuwe Maserati V6 is verkapte Ferrari V8'

Sinds de overname door Fiat in 1997 heeft Maserati altijd geworsteld met een identiteitscrisis. Het roemruchte merk viel in een ongemakkelijke luwte tussen Alfa Romeo en Ferrari en werd daardoor een beetje verwaarloosd. De drietand verscheen daardoor op modellen die bij de introductie vaak al verouderd waren en ook nog eens veel te lang in productie bleven.

In de motorruimte was decennialang zelfs geen Maserati-blok te vinden. Met de nieuwe MC20 komt daar verandering in. De 3,0 liter, twin-turbo, Nettuno V6 met 630 pk en F1-techniek is een volledig uniek design dat niets van doen heeft met de producten van neef Ferrari. Althans, zo luidt het persbericht. Bij het Amerikaanse Road & Track gingen er bij het lezen van dat statement echter alarmbellen rinkelen.

Broodkruimels

R&T ging op onderzoek uit. Door de technische gegevens van de Nettuno en die van de Ferrari F154 3,9 liter V8 naast elkaar te leggen kwamen ze op een opvallend aantal overeenkomsten. De blokhoek van beide motoren is 90 graden, de boring en slag is bij beiden 88 en 82 mm, en beide draaien tot 8000 toeren.

Verder is de ontstekingsvolgorde exact hetzelfde als die van de Alfa Romeo 690T, namelijk 1-6-3-4-2-5. De 690T is een 2,9 liter twin turbo V6 die toevallig afgeleid is van de Ferrari F154 en gebruikt wordt in de Quadrifoglio-modellen. Ook de koelpassages en de afstanden tussen de cilinders lijken identiek. Daarnaast zijn het vliegwiel, de behuizing en montage punten van het oliefilter en de gietvormen van het onderblok een bijna perfecte match.

F1-techniek

De enige grote verschillen zitten in de hogere compressieverhouding (11:1), die mogelijk gemaakt wordt door unieke cilinderkoppen. De koppen van de V6 hebben namelijk dubbele bougies en voorverbrandingskamers die met kleine gaatjes verbonden zijn met de normale verbrandingskamers.

Deze opzet werd door specialisten Mahle ontwikkeld voor de Formule 1 en maakt het mogelijk om de motor zeer efficient te laten lopen zonder dat deze kapot slijt door een gebrek aan brandstof. Een vergelijkbaar concept introduceerde Honda overigens al in 1975 met de Civic CVCC.

Afgekapt

Gezien de overeenkomsten zowel van binnen als van buiten heeft het er dus alle schijn van dat Maserati opnieuw een Ferrari-ontwerp hergebruikt heeft. De Nettuno is volgens Road & Track in basis een Ferrari V8 waar twee cilinders van afgekapt zijn. Maar als we eerlijk zijn vinden we dat eigenlijk helemaal niet zo erg

Nieuws
  • Maserati