'Elektrische Lamborghini wordt hoge tweedeurs crossover'

Lamborghini CEO Stephan Winkelmann gooit met liefde alle principes van zijn merk weg. Het eerste elektrische model wordt waarschijnlijk meteen de lelijkste.

'Elektrische Lamborghini wordt hoge tweedeurs crossover'

Het zijn duistere tijden voor doorgewinterde petrolheads. Het ene na het andere ooit zo trotse merk zet alles overboord om vormeloze crossovers te kunnen slijten. Het liefst met een accupakket in de vloer. BMW, Porsche, Bentley, Lotus, Ferrari, ze zijn allemaal al overstag. Volgens CEO Stephan Winkelmann mogen we Lamborghini binnenkort aan de lijstje toevoegen. SUVs zijn voor het merk al vrij normaal, maar Winkelmann wil er een vreemde tweedeurs crossover GT aan toe gaan voegen.

Elektrificatie

Net zoals elk ander voelt Lamborghini de hete adem van internationale overheden in z'n nek. De drang om voor 2030 een volledig elektrisch modellenaanbod neer te zetten wordt steeds groter. Met frisse tegenzin bereiden de Italianen een hybride-lijn voor. De opvolgers van de Aventador en Huracan zullen hun verbrandingsmotoren gaan combineren met elektromotoren, net zoals de hierboven afgebeelde Asterion concept. Hetzelfde geldt voor de Urus SUV, die zijn techniek zal gaan delen met de Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid.

Volledig elektrische crossover

Hybrides zijn echter niet genoeg. In een interview met Road & Track over de toekomst van Lamborghini doet Winkelmann een boekje open over het eerste elektrische model van het merk. Stephan ziet graag een terugkeer van de grote GT's van de jaren '60, maar dan wel met een akelige moderne twist:

“[De nieuwe EV] mag wat we nu hebben niet kannibaliseren. Maar mijn droom is om het beste van twee werelden te hebben, om te proberen een auto te krijgen die een vierzits tweedeurs is zoals de GT's van de jaren '50 en '60. We hadden de Espada in de sixties en dit zou gecombineerd met een hogere zitpositie, met meer bodemvrijheid - want dat is de manier van nu - de perfecte kans zijn."

Een Espada op stelten met een hogere daklijn is Winkelmann's ideale auto.

E-Spada

De E-Spada komt naar alle waarschijnlijkheid te staan op het EV-platform van Porsche. Met de Taycan en de Audi e-tron GT het achterhoofd had een nieuwe interpretatie van de beeldschone Estoque concept car ook prima gepast. Helaas heeft de huidige automarkt volgens Stephan Winkelmann de voorkeur voor veel lelijkere ontwerpen. We hebben nog tot 2024 om onze netvliezen voor te bereiden.

Elektrisch
  • Lamborghini