Lamborghini Aventador opvolger wordt laatste met V12

Lamborghini's glorieuze V12 mag nog één generatie mee. De opvolger van de verouderde Aventador zal het blok combineren met hybride techniek.

Lamborghini Aventador opvolger wordt laatste met V12

De V12 is al sinds de oprichting van het illustere merk het stokpaardje van Lamborghini. In 1963 kwam de eerste briesende stier op de markt met een 3,5 liter twaalfcilinder ontworpen door Giotto Bizzarrini onder de gewelfde kap. Die motor bleef in vrijwel ongewijzigde vorm dienst doen totdat de Murcielago uit productie ging in 2010. Een jaar later verscheen de Aventador met een geheel nieuwe V12 die toevallig dezelfde 6,5 liter inhoud had. Volgens Autocar zal de nieuwe generatie echter niet zo'n lang leven beschoren zijn als zijn voorganger.

Hybride

De opvolger van de Aventador zal de dans nog ontspringen, maar volgens Lamborghini-CEO Stephan Winkelmann is het uiteindelijk de bedoeling dat het vlaggenschip naar volledig elektrische aandrijving zal grijpen. We gruwelen nu al van het idee. In de tussentijd komt er echter nog een klassieke, natuurlijk ademende V12. In plaats van turbo's wil Lamborghini gebruik gaan maken van hybride techniek om de emissies terug te dringen.

Sian

De eerste en enige hybride-Lamborghini op dit moment is de exotische, 818 pk-sterke Sián FKP 37, waarvan slechts 63 exemplaren gebouwd worden. Toch neemt Lamborghini de auto waarschijnlijk niet als voorbeeld voor de Aventador-opvolger. De Sián maakt namelijk gebruikt van een supercondensator-systeem zonder accu's.

Een supercondensator dient om razendsnel energie op te slaan en meteen weer vrij te geven. De energie die bij het remmen wordt opgewekt gaat meteen weer terug in de aandrijflijn. Het systeem werkt nauw samen met de V12 en kan de auto dus niet afzonderlijk aandrijven. Lamborghini zal over moeten stappen op traditionele lithium-ion hybride-techniek om de uitstoot van het nieuwe vlaggenschip te verminderen.

De Sián is helaas een dood spoor.

SF90 Stradale

Een beter alternatief is een systeem zoals Ferrari toegepast heeft op de SF90 Stradale. Lamborghini's technische chef Maurizio Reggiani heeft hardop nagedacht over het inzetten van elektromotoren op de vooras om een hybride vierwielaandrijvingssysteem te creëren. Het gewicht van zo'n concept blijft echter een probleem. De relatief kleine Ferrari weegt al 1600 kilo droog. De zwaarste Aventador (SV Roadster) legt met vloeistoffen 1819 kilo op de weegschaal. Een hybride variant kan al snel richting de twee ton gaan.

Elektrische uitdaging

Aangezien de Voltswagen Group druk bezig is met het uitbannen van verbrandingsmotoren, zit Lamborghini in een lastige situatie. De merkwaarden zijn een en al emotie en passie, iets dat je in een elektrische auto over het algemeen maar moeilijk vindt.

Voor Stephan Winkelmann zijn de komende jaren een enorme uitdaging om Lamborghini de elektrische toekomst in te loodsen: "De uitdaging nu is hoe we aan de verzoeken van de wetgevers voldoen zonder de verwachtingen van onze klanten te verstoren. Dat is waar we nu aan werken. Mijn grootste uitdaging is om een duidelijke strategie te hebben voor wat er gebeurt na 2030, om de volgende generatie op te volgen. Niet alleen wat betreft het product maar ook om een heldere visie te hebben van wat het betekent voor het merk."

Wat ons betreft mag hij daar nog wel een paar extra decennia voor krijgen om erover na te denken. In de tussentijd zullen we blijven genieten van de laatste echte Lamborghini's. Mét krijsende V12. Volgend jaar moet de Aventador-opvolger op de markt gaan komen.

Nieuws
  • Lamborghini