Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid: 680 pk voor het milieu

Redders van moeder aarde opgelet: u kunt binnenkort uw steentje bijdragen tegen klimaatverandering, met deze Porsche-SUV. De PHEV rijdt gemiddeld 1 op 25, en doet hele stukken puur elektrisch. Concessies op het gebied van vermogen zijn ook verleden tijd.

Heeft u altijd al een Porsche Cayenne V8 willen hebben die minder dan 4 liter per 100 kilometer verbruikt? Voor met name eigenaren van de eerste generatie Cayenne een droom: de Cayenne S met V8 deed destijds rustig 16 liter. In twintig jaar tijd verandert  er gelukkig veel, en dus kunnen we nu met semi-droge ogen beweren dat de Cayenne een zuinigheidswondertje is geworden, voor zover je dit van een SUV kunt stellen.

De ingenieurs uit Zuffenhausen hebben een elektrische aandrijflijn toegevoegd aan de 550 pk sterke Cayenne Turbo. De elektromotor, die in de versnellingsbak is geplaatst, is goed voor 136 pk. Hij krijgt zijn Wattuurtjes van een 14,1 kWh groot accupakket onder de laadvloer, en draagt bij aan een systeemvermogen van maar liefst 680 pk en 900 Nm. Dat is meer dan in een Ferrari Enzo, toch dé supercar van het vorige decennium.

Puur op stroom kan de E-Hybrid tot 40 km ver komen. Op papier verbruikt de nieuwe opper-Cayenne 3,7-3,9 l/100 km, maar kijk niet raar op als het in de praktijk iets meer blijkt te zijn... Dan de cijfers: de meer dan 2 ton zware SUV doet 0-100 km/u in 3,8s, de topsnelheid ligt op 295 km/u. Maar alleen een ware trol komt daadwerkelijk met zijn SUV vol 'Hybrid'-badges met bijna 300 per uur over de linkerstrook van de Autobahn voorbijblazen, natuurlijk.

De Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid is verkrijgbaar in de traditionele SUV-vorm, en als Cayenne Coupe. De Duitse vanafprijzen bedragen respectievelijk €172.604 en €176.293. Daarnaast lanceert Porsche gelijktijdig de Cayenne Coupe E-Hybrid, op basis van de 340 pk sterke V6-variant. Deze krijgt 462 pk en 700 Nm aan systeemvermogen en -draaimoment. De gewone Cayenne E-Hybrid, die vorig jaar mei geïntroduceerd werd, maar even van de prijslijsten verdween, is terug - met een partikelfilter voor de V6.

Enfin: terug naar de hybride Turbo S: Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar volgen ongetwijfeld spoedig. We nemen hem te zijner tijd graag een keertje mee naar een klimaatdemo. Om de stemming te peilen, en verwarring te zaaien. Hetzelfde hybride powertrucje dat we hier in de Cayenne ontwaren, zagen we in het verleden al bij de Panamera en de Panamera Sport Turismo.

De Nederlandse prijzen zijn bekend: dankzij een lekker lage BPM betalen we hier niet heel veel meer dan onze oosterburen: de Cayenne Turbo S E-Hybrid is verkrijgbaar vanaf €190.400, de Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé vanaf €194.200.