Huh? EV-specialisten Rimac ontwikkelden nieuwe verbrandingsmotor 

De elektrotovenaars van Rimac zijn al sinds 2019 hard aan het werk met een nieuwe aandrijflijn. In tegenstelling tot de indrukwekkende Nevera draait de nieuwe motor echter nog gewoon op smerig dinosap.

Huh? EV-specialisten Rimac ontwikkelden nieuwe verbrandingsmotor 

In de wereld van hyper-EV's is er geen naam groter dan die van Rimac Automobili. Het bedrijf van jonge Kroatische entrepreneur Mate Rimac heeft grote fabrikanten te kakken gezet met technologie die een generatie voor lijkt te liggen op de rest.

Met de Concept_One en de 1914 pk sterke Nevera zette Rimac standaarden die nog steeds niet geëvenaard zijn. Die reputatie leidde uiteindelijk tot een innige samenwerking met de Volkswagen Group, in het bijzonder met Porsche.

Blast from the past

Door het samenwerkingsverband met VAG en de focus op elektrische innovatie lijkt Rimac er bijzonder warmpjes bij te zitten voor de toekomst. Toch greep het team van ingenieurs in 2019 al flink terug naar het verleden. In een interview met Auto Express verklapte Mate Rimac namelijk dat zijn team al lange tijd werkt aan een nieuwe verbrandingsmotor.

Gezien de recente overname van Bugatti is dat nieuws misschien niet zo verrassend, maar de tijdlijn klopt niet helemaal. Het werk aan de nieuwe motor begon namelijk een dikke twee jaar voordat Bugatti Rimac ontstond:

"We begonnen op eigen houtje een verbrandingsmotor te ontwikkelen - het is helemaal gestoord wat je volgend jaar zult zien. Ik denk dat iedereen van de kaart zal zijn als ze zien wat wij gedaan hebben. We begonnen een verbrandingsmotor te ontwikkelen twee jaar voordat we [Bugatti] overnamen, wat denk ik iets is dat niemand had verwacht."

Traditie en vakmanschap

De nieuwe motor is bedoeld voor de opvolger van de Bugatti Chiron en zijn vele varianten en zal gekoppeld worden aan een hybridesysteem. Dat zit wat betreft vooruitstrevend techniek ver af van de producten van Rimac, maar dat is dan ook precies de bedoeling. Mate Rimac wil Bugatti namelijk in de markt zetten als een (relatief) analoog merk dat ultieme luxe, comfort en prestaties biedt op een meer traditionele manier. Daar horen analoge klokjes en herrieschoppende verbrandingsmotoren gewoon bij:

"Het zal andere techniek zijn. Maar ook in de aanpak, Bugatti draait allemaal om heritage en vakmanschap en 100 jaar historie. Het is een beetje aristocratisch perfectionisme. Aan de technische kant zullen we verbrandingsmotoren hebben voor de voorzienbare toekomst - en het is meer luxe. Het moet ook een beetje serieus zijn. Het Bugatti ding is om bij de opera te verschijnen en dan 400 kilometer per uur op de autobahn te rijden., Het zal meer schoonheid zijn, analoge instrumenten, een soort van horlogemaker-achtig spul."

De volledig nieuwe opvolger van Chiron en co zal naar verwachting tegen 2025 op de markt gaan komen. Bugatti is ondertussen nog druk bezig met de leveringen van de laatste exemplaren van de Bolide en de W16 Mistral. De layout van de nieuwe motor is vooralsnog onbekend, maar duidelijk is wel dat de iconische W16 geen comeback zal maken.

Nieuws
  • Rimac Automobili, Bugatti