Japanse autoindustrie wil verbrandingsmotor redden

Japan is nog niet klaar met de ouderwetse Otto-motor. Een samenwerkingsverband van Toyota, Mazda, Subaru, Yamaha en Kawasaki heeft de handen ineen geslagen om schone verbrandingsmotoren mogelijk te maken.

Japanse autoindustrie wil verbrandingsmotor redden

De lobby achter de elektrische revolutie dendert in Europa nog relatief onverstoord door, maar in het land van de rijzende zon hebben ze hele andere plannen. Toyota is al een tijdje hard aan het werk om de traditionele verbrandingsmotor een tweede leven te geven.

Aangejaagd door CEO Akio Toyoda heeft het concern een Toyota GR Corolla waterstofracer gebouwd. Na een paar deelnames in het Super Taikyu kampioenschap zat de van de GR Yaris geleende 1,6 driecilinder al op hetzelfde vermogen als de benzineversie. Na het succes van de autosport campagne heeft Toyota haar invloed gebruikt om de rest van de Japanse autoindustrie mee te slepen in het project.

Grootschalig samenwerking

Naast volledige onderdanen Lexus en Daihatsu heeft Toyota namelijk aandelen in Mazda, Subaru en Yamaha. Er was dus weinig overtuigingskracht nodig om die merken bij het programma te voegen. De afgevaardigden van Toyota Motor Corporation worden vergezeld door Kawasaki Heavy Industries, het grootindustriële bedrijf achter onder andere de bekende felgroene motorfietsen.

Het samenwerkingsverband heeft al een ruw stappenplan opgezet voor de nabije toekomst:

Racend laboratorium

Net zoals voorheen geldt de racerij als het belangrijkste laboratorium voor de alternatieve brandstoffen. De waterstof-Corolla zal zijn rondjes blijven doen in Super Taikyu, maar zal gezelschap krijgen in de vorm van een biodiesel Mazda Demio (Mazda2), en de Subaru BRZ/Toyota GT86 tweeling op synthetische biobrandstoffen. Het strikte reglement van Super Taikyu geeft de merken de kans met een vrijwel standaard auto deel te nemen, wat de ontwikkeling versnelt.

Tweewielers en tanks

Naast het raceprogramma zullen Kawasaki en Yamaha gaan werken aan een nieuwe waterstofmotor voor motorfietsen, quads en andere kleine voertuigen. In een later stadium zulle Suzuki en Honda zich ook bij het project gaan voegen. Kawasaki Heavy Industries doet bovendien een duit in het zakje met de ontwikkeling van waterstof-vrachtschip en werkt Toyota aan de productie en het vervoer over de weg van het kostbare goedje.

Praktische flexibiliteit

Het einddoel van het samenwerkingsverband is het bieden van meer keuze en flexibiliteit in een markt die zich volledig blind staart op EV's. Toyota maakt zich met name zorgen om de regio's waar de aanleg van een geavanceerde laadinfrastructuur praktisch niet haalbaar is. Buiten de dichtbevolkte gebieden van de wereld komt een elektrische wagen immers niet erg ver. Een combinatie van waterstof en e-fuels moet een realistische manier bieden om de CO2-neutrale toekomst een werkelijkheid te maken.

Nieuws
  • Morio via Wikimedia Commons, Toyota, Mazda, Subaru