Californië loopt al decennia trots voorop in de strijd tegen de verbrandingsmotor. Nergens zijn de emissie-eisen zo streng als in de zonnige woestijnstaat. Recent werd zelfs het chiptunen van je wagen verboden. Gezien de dikke smog boven steden als Los Angeles is dat misschien geen verrassing. De oorlog tegen fossiele brandstoffen beperkt zich echter niet langer tot het verkeer. Met een aankondiging van de California Air Resources Board is er namelijk een nieuw front gevormd.
Minder dan 25 pk
CARB is instrumenteel geweest in het opstellen van wet AB 1346, waarin de staat verplicht word om voor 1 juli 2022 met restricties te komen voor brandstofmotoren met een vermogen van minder dan 25 pk: de zogeheten 'Small Off-Road Engines' (SOREs).
Op basis van deze reglementen wordt vanaf 1 januari 2024 een verbod ingesteld op de verkoop van alle producten aangedreven door een kleine verbrandingsmotor. Denk hierbij aan grasmaaiers, kettingzagen, aggregaten, heggenscharen en talloze andere apparaten, maar ook voertuigen zoals golfkarretjes, pitbikes en lichte quads. CARB maakt daarbij geen verschil tussen tweetakt en de schonere viertakt motoren.
Viezer dan auto's
De redenering achter het verbod is simpel. Volgens CARB stoten tuinmachines vele malen meer vervuilende stoffen uit dan de overgereguleerde verbrandingsmotoren in moderne auto's. De bestverkopende grasmaaier stoot in een uur net zoveel uit als een Toyota Camry uit 2016 tijdens een rit van 500 kilometer tussen Los Angeles en Las Vegas. Bladblazers zijn zelfs nog erger: na een uur is het apparaat net zo vies als een rit van 1760 kilometer tussen Los Angeles en Denver, Colorado.
Gemeenteraadslid Lorena Gonzalez vatte het probleem samen: "Kleine benzinemotoren zijn niet alleen slecht voor ons milieu en dragen bij aan onze klimaatcrisis, ze kunnen ook asthma en andere gezondheidsproblemen veroorzaken voor de mensen die ze gebruiken. Het is tijd dat we deze supervervuilers uit faseren en kleine tuiniersbedrijven helpen om over te stappen op schonere alternatieven."
Haalbaarheid onbekend
Californië telt maar liefst 16.7 miljoen apparaten die door de nieuwe wet getroffen zullen worden. Dat zijn er drie miljoen meer dan dat er auto's rondrijden in de staat. Concrete plannen voor de enorme energietransitie zijn nog niet. Het vrijgemaakte budget van 30 miljoen dollar zal waarschijnlijk niet toereikend zijn om de gehele industrie over te zetten naar elektrische apparatuur.
De haalbaarheid van het voorstel wordt dan ook nog onderzocht. Waar al die stroom vandaan zal moeten komen is ook nog een raadsel. Het zou ons niks verbazen als de staat doodleuk generatoren met meer dan 25 pk neerzet om de 'emissieloze' apparatuur aan te kunnen drijven.
- Honda, Honda Racing F1